5 things #19

by - Φεβρουαρίου 25, 2019


#1 "Το Βιβλίο του Lykke ο Δανέζικος τρόπος για την κατάκτηση της ευτυχίας" από τις εκδόσεις Μίνωας, είναι το δεύτερο κατά σειρά βιβλίο του συγγραφέα Meik Wiking μετά το παγκόσμιο best seller του "Το βιβλίο του Hygge ο Δανέζικος τρόπος να ζεις καλά".
Για το πρώτο του βιβλίο σας έχω μιλήσει σε ΑΥΤΟ το ποστ, ενώ και το δεύτερο του βιβλίο κυμαίνετε στο ίδιο στυλ, προσπαθώντας να ανακαλύψει τί είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους.
Ένα καλό αυτοκίνητο; Περισσότερα λεφτά; Μια βόλτα στην εξοχή; Ένα μεγάλο σπίτι σε μια καλή περιοχή; Ένας καλός ύπνος; 
Η έννοια της ευτυχίας είναι υποκειμενική, όμως στην κοινωνία και στην εποχή που ζούμε υπάρχουν αναπόφευκτα κάποια στάνταρς που σηματοδοτούν την λέξη "ευτυχία". Στο χέρι μας είναι να επαναπροσδιορίσουμε τί είναι σημαντικό για μας και να επιβάλουμε τις δικές μας αξίας.
Και δεν έχει τελικά και τόση μεγάλη σημασία αν ζούμε σε μια χώρα με λιγότερους κανόνες ή σε μια άλλη πιο οργανωμένη, αφού όπως λέει και ο Wiking:
"Όπου κι αν κατοικεί κάποιος, αν έχει στέρεες ανθρώπινες σχέσεις στις οποίες μπορεί να βασιστεί, τότε νιώθει πιο ευτυχισμένος. Αν έχουμε φίλους που μας αποδέχονται όπως είμαστε και μας βοηθούν να γίνουμε αυτοί που θέλουμε, τότε έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε".
Ο Wiking μας προτρέπει μεταξύ άλλων να στραφούμε στον εθελοντισμό και στην ομαδική δράση.
Πόσο ωραίο θα ήταν να μην ψάχναμε αλλού την ευτυχία αλλά να την δημιουργούσαμε πχ στην δική μας γειτονιά, με το να γνωρίσουμε καλύτερα τους γείτονές μας, να φροντίσουμε όλοι μαζί τον δρόμο που μένουμε, να τον διατηρούμε καθαρό και γιατί όχι, να οργανώνουμε όμορφες συλλογικές δράσεις, όπως μια δανειστική βιβλιοθήκη, έναν κοινό λαχανόκηπο ή την "γιορτή των γειτόνων";
Άλλωστε σημασία έχει να νιώθεις χρήσιμος και ευγνώμων για όσα έχεις και να μπορείς να τα μοιραστείς όλα αυτά και με τους γύρω σου.
Μερικά ακόμα "μυστικά" του βιβλίου σχετικά με την κατάκτηση της ευτυχίας πέρα από την ουσιαστική επαφή μας με τον εαυτό μας και τους άλλους, είναι η μείωση της χρήσης του κινητού τηλεφώνου, ο διαλογισμός, η σωματική άσκηση, ο διαχωρισμός της έννοιας της ευτυχίας από το χρήμα, η καλή διατροφή και άλλα πολλά!
"Το Βιβλίο του Lykke ο Δανέζικος τρόπος για την κατάκτηση της ευτυχίας" είναι ένα όμορφο κι ευχάριστο βιβλίο που στόχο έχει να μας αφυπνίσει και να μας κάνει να σκεφτούμε ποια είναι τα πράγματα που συνθέτουν πραγματικά την ΔΙΚΗ μας ευτυχία!



#2 Μου αρέσει πολύ να βγαίνω έξω για φαγητό με τους φίλους μου και προσπαθώ να το κάνω τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Είναι για μένα κάτι σαν ψυχοθεραπεία, αφού οι φίλοι μας είναι οι άνθρωποι εκείνοι με τους οποίους μπορούμε να συζητήσουμε πράγματα που ίσως δεν λέμε εύκολα σε κανέναν άλλο και πολλές φορές, ούτε καν στον ίδιο μας τον εαυτό.
Ακόμα κι αν οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας έχουν καταντήσει να είναι φρενήρεις, ακόμα κι αν νομίζουμε πως δεν έχουμε ούτε μια ώρα για να αφιερώσουμε στον εαυτό μας και στους φίλους μας, αξίζει να προσπαθήσουμε να συντονιστούμε και να θεσπίσουμε μια φορά την εβδομάδα "την ημέρα των φίλων", όπου θα φροντίσουμε να έχουμε λίγο χρόνο για την τόσο σημαντική αυτή σχέση!
Αυτός είναι και ένας από τους στόχους μου για το 2019 .
Εσείς βλέπετε όσο συχνά θέλετε τους φίλους σας;



#3 Χτες ήταν η βραδιά των Oscars και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οργανώθηκα για να τα δω.
Είναι κάτι σαν "παράδοση" για μένα αυτή η βραδιά και έτσι φροντίζω να έχω ετοιμάσει κάτι ωραίο για να πιούμε και να φάμε με τον κύριο Γ. ώστε μόλις βάλουμε την μικρή μας για ύπνο, να είναι όλα έτοιμα για την prive προβολή μας!
Φέτος όμως ο κύριος Γ. είχε δουλειά κι εγώ ήμουν πραγματικά τόσο πολύ σε επαφή με τον εαυτό μου, που μέτρησε περισσότερο η ανάγκη μου να κοιμηθώ και να ξεκουραστώ, παρά να δω την απονομή του χρυσού κυρίου Oscar.
Αποφάσισα πως θα είναι πολύ καλύτερα να δω την επανάληψή τους, που προβάλλεται μια ώρα που σαφώς με βολεύει καλύτερα!
Φυσικά το πρώτο πράγμα που έκανα μόλις άνοιξα τα μάτια μου (δεν στο κρύβω), είναι να δω τους νικητές.
Χάρηκα για το "Πράσινο βιβλίο" που πήρε το Oscar Καλύτερης Ταινίας, αφού το λάτρεψα, όπως σας είχα πει πριν από μερικές μέρες σε ΑΥΤΟ το ποστ, αλλά και για τον έναν από τους δύο πρωταγωνιστές της ταινίας, τον Μαχερσάλα Άλι που κέρδισε το βραβείο Β' αντρικού ρόλου.
Ο εξαιρετικός Ράμι Μάλεκ κέρδισε το Oscar Α' αντρικού ρόλου παίζοντας τον Φρέντι Μέρκιουρι στην πολύ ωραία ταινία που επίσης είδα, την "Bohemian Rhapsody" του Μπράιαν Σίνγκερ ενώ το αγαπημένο μου τραγούδι από την υπέροχη ταινία "A Star is Born"  της Lady Gaga πήρε δικαίως το Oscar Καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού.
Θέλω τέλος να δω την ταινία του Λάνθιμου "The Favourite" με πρωταγωνίστρια την Ολίβια Κόλμαν η οποία κέρδισε και το Oscar Α' Γυναικείου Ρόλου!
Εσείς τι γνώμη έχετε για τα φετινά αποτελέσματα; Έχετε δει κάποιες από τις ταινίες που απέσπασαν κάποιο βραβείο;



#4 Η μουσικοθεατρική ομάδα "Νότες εν δράση" ανεβάζει σε σκηνοθεσία Αντώνη Περπινιά στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. Θεοχαράκη, την παράσταση "Η Αλίκη συναντά τη χώρα των θαυμάτων" και φέρνει την όπερα και την κλασσική μουσική λίγο πιο κοντά στα παιδιά!
Η παράσταση που απευθύνετε σε παιδιά από 4 ετών, είναι βασισμένη στο γνωστό παραμύθι του Lewis Carroll "Οι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων" και μιλάει για ένα κορίτσι την Αλίκη, που ξεκινάει ένα ταξίδι με σκοπό να γνωρίσει νέους τόπους και να συναντήσει τα μαγικά πλάσματα των παραμυθιών που τόσο αγαπά. Μέσα από το ταξίδι της αυτό θα ανακαλύψει τη δύναμη της αγάπης και με την βοήθεια της μουσικής θα βρει το δρόμο του γυρισμού.
Οι λυρικές τραγουδίστριες Ιωάννα Βρακατσέλη (mezzo-soprano) και Αγάπη Παπαμήτσου (soprano) που παίζουν τους βασικούς ρόλους του έργου, ερμηνεύουν παράλληλα με συνοδεία πιάνου, φημισμένες άριες που αποτελούν σταθμό για την οπερετική μουσική, γνωρίζοντας έτσι στα παιδιά τις μελωδίες των Μότσαρτ, Βέρντι, Όφενμπαχ, Ροσσίνι κ.α.
Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε ΕΔΩ




#5 Τώρα τελευταία μου αρέσει πολύ μέσα στη μέρα να κλείνω το ίντερνετ, να χαμηλώνω την ένταση στο κινητό μου και να παίζω με το παιδί μου.
Το έκανα συνέχεια όταν ήταν πιο μικρή όμως τώρα που μεγάλωσε νομίζω πως κι οι δυο μας το έχουμε περισσότερη ανάγκη από πριν, αφού τώρα η σχέση μας χτίζετε διαφορετικά.
Η χαρά της Χριστίνας είναι μεγάλη κάθε φορά που της προτείνω "στα καλά καθούμενα" να αφήσει αυτό που κάνει και να παίξουμε! Όσο μεγαλώνει, γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητη και μπορεί να παίξει και μόνη της, όμως οι στιγμές που παίζουμε παρέα είναι πολύτιμες και για τις δυο μας.
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε κάναμε κατασκευές με lego, παίξαμε με 4 διαφορετικά επιτραπέζια αλλά και με τα αγαπημένα μας playmobil και περάσαμε υπέροχα βλέποντας παρέα ταινία και τρώγοντας pop corn!
Αυτές τις μικρές, πολύτιμες στιγμές ευτυχίας, θέλω να τις επαναλλαμβάνω όσο συχνότερα μπορώ μέσα στην εβδομάδα, χαρίζοντας έτσι και στις δύο μας την ευκαιρία να χτίσουμε παρέα όμορφες αναμνήσεις και ουσιαστική επαφή.


Σας φιλώ

Βρείτε με σε
FACEBOOK  
και 

You May Also Like

2 σχόλια

  1. Μεγάλος καημός αυτοί οι φίλοι γιατί τους έχω όλους πλέον μακρυά, σνιφ. Να περνάς πάντα έτσι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωω... Σε καταλαβαίνω. Άγριο πράγμα η απόσταση. Μα πάντα υπάρχει τρόπος. Με ένα γράμμα, με ένα skype. Άσε που τις περισσότερες φορές όταν τους έχεις δίπλα σου τους θεωρείς δεδομένους και κάνεις καιρό να τους συναντήσεις, εξού και η υπενθύμιση η δική μου, να βλέπω τους φίλους μου τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα!
      Σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή