10+1 Ιδέες για χειροποίητα δώρα Χριστουγέννων

by - Δεκεμβρίου 07, 2020

 

Φέτος στις γιορτές, νιώθω περισσότερο από ποτέ τη διάθεση να κάνω χειροποίητα δώρα στους αγαπημένους μου. Όλη αυτή η απομόνωση των ημερών, μου γέννησε την επιθυμία να τους φροντίσω λίγο παραπάνω και να αφιερώσω χρόνο για να φτιάξω μερικά ξεχωριστά και πιο προσωπικά δώρα για τον καθένα τους. 
Στο τελευταίο μου newsletter, σας μίλησα για αυτή μου τη σκέψη και σας άρεσε πολύ η ιδέα, από ότι διάβασα στα μηνύματα που μου στείλατε.
Μου προτείνατε μάλιστα και κάποιες πολύ όμορφες δικές σας ιδέες, που λέω να τις δοκιμάσω. 
Έχοντας τώρα πια, λόγω καραντίνας περισσότερο χρόνο στη διάθεση μου, πιστεύω πως θα καταφέρω να κάνω την σκέψη μου πραγματικότητα. 
Σίγουρα υπάρχουν πολλά και ωραία πράγματα που μπορεί να φτιάξει κάποιος για να τα δωρίσει σε αυτούς που επιθυμεί. Από μια ζωγραφιά, ένα κέικ, ένα πλεκτό κασκόλ, μέχρι ένα τετράδιο μαγειρικής! Σημασία έχει να ασχοληθείς προσωπικά με αυτό που θα δωρίσεις και όχι να φτιάξεις ένα αριστούργημα.
Έτσι κι αλλιώς, από τη στιγμή που θα βάλεις την προσωπική σου πινελιά και πάνω από όλα την αγάπη σου, το δώρο σου θα είναι μοναδικό και ξεχωριστό.
Εγώ έχω μερικές ιδέες που θέλω να μοιραστώ μαζί σας, περιμένοντας με χαρά και τις δικές σας.




1. Ένα κουτί με χριστουγεννιάτικα γλυκά

Για μένα που δεν έχω και μεγάλη κλίση στο να φτιάχνω γλυκά, είναι μια πρόκληση να ετοιμάσω ένα κουτί με κουραμπιέδες και μελομακάρονα για ένα αγαπημένο μου πρόσωπο. Είναι μια διαδικασία που με κάνει χαρούμενη και γιατί όχι, και υπερήφανη, τη στιγμή που η ευκολία μου θα ήταν να πάω να τα αγοράσω από το αγαπημένο μου ζαχαροπλαστείο και να βγω ασπροπρόσωπη!
Όμως εγώ θέλω να ρισκάρω την όποια επιτυχία ή και αποτυχία και να φτιάξω με φροντίδα και αγάπη τα χριστουγεννιάτικα αυτά γλυκά και να τα μέσα σε ένα όμορφο κουτί με μια ωραία κορδέλα και ένα γλυκό μήνυμα για κάποιον φίλο που αγαπώ.
Εννοείται πως αν πιάνουν τα χέρια σας, θα είναι τέλειο να κάνετε δίπλες ή χριστουγεννιάτικο κορμό ή και κέικ, φτιάχνοντας έτσι ένα υπέροχο δωράκι.




2. Ένα κουτί σοκολατάκια 

Εύκολα και γρήγορα, τα σοκολατάκια που φτιάχνω χρόνια τώρα, είναι ένα πολύ όμορφο και νόστιμο δώρο για τους φίλους μου. Το μόνο που χρειάζεστε, είναι σοκολάτα της επιλογής σας (κουβερτούρα, γάλακτος ή και λευκή) και μερικούς ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια ή φιστίκια και δαμάσκηνα, σπασμένα μπισκότα πτι μπερ ή και κάστανα βρασμένα. 
Η διαδικασία είναι πολύ απλή. 
Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και βουτάμε μέσα όποιο υλικό από τα παραπάνω θέλουμε. Απλώνουμε τα σοκολατάκια μας σε μια λαδόκολλα για να στεγνώσουν και είναι έτοιμα! Τα κλείνουμε μέσα σε ένα όμορφο κουτί και έτοιμο το γευστικό μας δώρο. 




3. Στολίδια για το δέντρο

Κάθε φορά που κάποιος μου φτιάχνει ένα προσωπικό στολίδι για το χριστουγεννιάτικο μου δέντρο, με κάνει να νιώθω πολύ χαρούμενη και ξεχωριστή!
Κάθε χρόνο, όταν το κρεμάω στο δέντρο μου τον θυμάμαι...
Δεν είναι δύσκολο. Μπορούμε να φτιάξουμε πολύ όμορφα στολίδια από χαρτί, πηλό, ζυμάρι, αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού, κανέλα και άλλα πολλά. Κάτι εξίσου όμορφο και απλό, είναι το να γράψουμε το όνομα του φίλου μας πάνω σε μια χριστουγεννιάτικη μπάλα ή μια προσωπική ευχή πάνω σε ένα στολίδι-αστέρι. Επίσης στα μαγαζιά που πουλάνε εποχικά είδη, μπορεί κανείς να βρει άπειρες ιδέες και υλικά.
Εγώ πήρα μια πλαστική μπάλα που χωρίζεται στα δύο και κόλλησα μέσα ένα μικρό πράσινο δεντράκι. Την έκλεισα με το κούμπωμά της κι έτοιμο το στολίδι μου. Θα μπορούσα να της προσθέσω ψεύτικο χιόνι ή χρυσόσκονη, όμως επέλεξα να την κάνω για αρχή, πιο απλή. Δοκιμάστε το! Πραγματικά είναι πολύ όμορφο και διασκεδαστικό και είναι σίγουρο πως και ο παραλήπτης θα χαρεί πολύ και κάθε χρόνο που θα κρεμάει το στολίδι σας, θα σας θυμάται.




4. Μπισκοτάκια gingerbread 

Το δώρο αυτό κινείται στην ίδια λογική με τα σοκολατάκια, τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ένα γλυκό, λίγο πιο παιχνιδιάρικο.
Φτιάχνοντας αυτά τα μπισκότα με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα, μπορούμε να τους δώσουμε ότι σχήμα θέλουμε και να τα διακοσμήσουμε με γλάσο και χρώματα ζαχαροπλαστικής, φτιάχνοντας έτσι πολύ όμορφα φαγώσιμα χριστουγεννιάτικα στολίδια!




5. Μείγμα για ζεστό κρασί

Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά βλέπω γύρω μου τα Χριστούγεννα να πίνει ο κόσμος ζεστό κρασί με μπαχαρικά, το επονομαζόμενο Glühwein.
Προσωπικά μου αρέσει πολύ και το έχω συνδέσει με τα νεανικά μου χρόνια, όταν ζούσα με τους γονείς μου και τις αδελφές μου στο Λουξεμβούργο και το πίναμε την περίοδο των Χριστουγέννων στις υπαίθριες αγορές που πηγαίναμε για να αγοράσουμε στολίδια για το δέντρο και να φάμε καραμελωμένα κόκκινα μήλα.
Μια ωραία λοιπόν ιδέα για δώρο, είναι να αγοράσουμε ένα καλό κόκκινο κρασί και να το συνοδεύσουμε με ένα μείγμα από: κανέλα, αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού, κάρδαμο, αστεροειδή γλυκάνισο, τζίντζερ και γαρίφαλο, προτρέποντας τον παραλήπτη να το βράσει μαζί με το κρασί φτιάχνοντας έτσι το δικό του Glühwein!




6. Χειροποίητα κεριά

Τα αρωματικά κεριά είναι μια από τις μεγάλες μου αγάπες. Όσα και να έχω, δεν είναι ποτέ αρκετά. Ειδικά τώρα τις γιορτινές μέρες, μου αρέσει πολύ να τα ανάβω από το πρωί μέχρι το βράδυ και να φτιάχνω ατμόσφαιρα. Έχω πάντα ένα πάνω στο κομοδίνο μου, αλλά και στο γραφείο μου και μου κρατάνε συντροφιά όταν διαβάζω ή όταν δουλεύω. 
Για μένα λοιπόν το να μου κάνει κάποιος δώρο ένα αρωματικό κερί, είναι μεγάλη χαρά. Πόσο μάλλον εάν είναι και φτιαγμένο από τον ίδιο!
Έχω φτιάξει στο παρελθόν κι εγώ, από υπολείμματα κεριών και σπάγκο και πραγματικά η όλη διαδικασία είναι πιο εύκολη από ότι φαντάζει.
Αν ενδιαφέρεστε, στο ίντερνετ μπορείτε να βρείτε πολλά σχετικά βιντεάκια και άμα προλάβω πριν τα Χριστούγεννα, θα σας πω κι εγώ, μέσα από μια καινούργια μου ανάρτηση, πως τα φτιάχνω.



7. Άλμπουμ με φωτογραφίες 

Πόσο ωραίο δώρο είναι ένα άλμπουμ, γεμάτο με φωτογραφίες με τα αγαπημένα μας πρόσωπα! Ένα δώρο διαχρονικό, γεμάτο αναμνήσεις, που σίγουρα θα το κρατήσουμε για μια ολόκληρη ζωή.
Και η αλήθεια είναι πως δεν είναι καθόλου δύσκολο να το φτιάξουμε. Απλά, τυπώνουμε τις φωτογραφίες που θέλουμε και αγοράζουμε ένα άλμπουμ. Σε μαγαζιά με είδη φωτογραφίας υπάρχουν πολλές επιλογές. Εγώ θα διάλεγα ένα μεγάλο, έτσι ώστε να έχει περιθώριο για να γράψω κάτι, κάτω από την κάθε φωτογραφία, να ζωγραφίσω ή να βάλω κάποιο αυτοκόλλητο ή κάποιο χαρτάκι με ένα μήνυμα αγάπης!




8. Γούρι 

Επίσης μια εύκολη ιδέα για ένα χειροποίητο δώρο, που θα μείνει για καιρό και θα θυμίζει για πάντα στον παραλήπτη το ότι φτιάχτηκε με αγάπη για εκείνον.
Μπορούμε να φτιάξουμε χειροποίητα γούρια από πηλό ή από σύρμα, από στικ κανέλας κολλώντας πάνω της μια όμορφη κορδέλα και μερικά μικρά στολιδάκια.
Μπορούμε επίσης να αγοράσουμε υλικά και να φτιάξουμε γούρια-μπρελόκ με φουντίτσες, όπως αυτά που έφτιαξα.



9. Μείγμα τσαγιού ή βοτάνων 

Μια ακόμα ωραία ιδέα, είναι να ετοιμάσουμε ένα μείγμα τσαγιού ή βοτάνων για το αγαπημένο μας πρόσωπο. Διαλέγουμε ένα καλό πράσινο τσάι και σε ένα σακουλάκι, το ανακατεύουμε με αποξηραμένα πέταλα λουλουδιών, με ψιλοκομμένες φέτες αποξηραμένου πορτοκαλιού, με γαρίφαλο ή ότι άλλο πιστεύουμε πως του ταιριάζει.
Αντίστοιχα μπορούμε να φτιάξουμε ένα μείγμα με τσάι του βουνού, λουίζα, γλυκάνισο ή ότι άλλο μας αρέσει και να το κλείσουμε σε ένα όμορφο κουτί παρέα με ένα σουρωτήρι και μια κούπα, αλλά και μερικά χειροποίητα βουτήματα και έτοιμο το υπέροχο δώρο μας! Απαραίτητη είναι για μένα και η κάρτα που θα εύχεται στον παραλήπτη όμορφα, ζεστά, γλυκά και αρωματικά χειμωνιάτικα απογεύματα.




10. Ένα βιβλίο που διάβασα και αγάπησα πολύ

Ένα χρησιμοποιημένο βιβλίο, με μια όμορφη προσωπική αφιέρωση, δεν είναι βέβαια ένα χειροποίητο δώρο, όμως η σκέψη πως κάποιο αγαπημένο μου πρόσωπο θα έχει στην κατοχή του βιβλίο, που αγάπησα, που με ταξίδεψε, μου κράτησε συντροφιά και με έκανε να αισθανθώ ωραία πράγματα, μου δίνει μεγάλη χαρά. 
Πολύ θα ήθελα να μου έκαναν ένα τέτοιο δώρο. Θα ένιωθα πως ο άλλος μου εμπιστεύεται κάτι «πολύτιμο».
Επίσης μια όμορφη ιδέα, είναι να γλιστρήσετε μέσα στις σελίδες του βιβλίου ένα μικρό σημείωμα με λόγια αγάπης, που θα το βρει ο παραλήπτης σε ανύποπτο χρόνο…



11. Ένα μοναδικό σημειωματάριο 

Στο παρελθόν, έχω φτιάξει αρκετά τέτοια μοναδικά σημειωματάρια για αγαπημένα μου πρόσωπα.
Άλλα περιείχαν μηνύματα αγάπης, άλλα σκέψεις μου και "συνταγές" ζωής! 
Οι επιλογές είναι πολλές. Μπορούμε να γεμίσουμε το σημειωματάριο μας με γνωμικά για την κάθε μέρα του χρόνου, με ζωγραφιές, με όμορφες εικόνες κομμένες από περιοδικά, με σκέψεις για το άτομο στο οποίο προορίζεται να δοθεί το δώρο αλλά και με όνειρα και επιθυμίες που θα θέλαμε να τις ζήσουμε παρέα.
Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και φτιάξτε αυτό το μοναδικό δώρο για τα άτομα που αγαπάτε!

Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορούμε να φτιάξουμε με φροντίδα και αγάπη, ανακυκλώνοντας ταυτόχρονα υλικά που έχουμε ήδη στο σπίτι μας, νιώθοντας δημιουργικοί και ταυτόχρονα δίνοντας χαρά στους δικούς μας ανθρώπους.
Ελπίζω να σας άρεσε αυτό μου το άρθρο και να πήρατε κάποιες ιδέες. Θα χαρώ πολύ να μου πείτε και τις δικές σας έτσι ώστε να μεγαλώσει η λίστα των επιλογών μας για τα χειροποίητα δώρα!

Σας φιλώ

Βρείτε με σε
INSTAGRAM
και  
FACEBOOK 

You May Also Like

0 σχόλια