5 things #15

by - Οκτωβρίου 29, 2018


Γεια σας και χαρά σας!
Μετά από ένα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο γεμάτο βόλτες, φαγητό με φίλους και μια θεατρική παιδική παράσταση, θέλω να σας μιλήσω για 5 πράγματα που μου τράβηξαν την προσοχή, 5 πράγματα που μου άρεσαν τελευταία, για 5 πράγματα που με έκαναν να νιώσω όμορφα και θέλω να τα μοιραστώ μαζί σας.
Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τα προηγούμενα posts από αυτήν τη στήλη!


1. Βιβλιοπωλείο 


Πριν από μερικές μέρες βολτάροντας στο εξωτικό Παγκράτι, έπεσα πάνω σε έναν όμορφο κεραμιδόγατο, τον γάτο Μαουρίτσιο!
Ένα γάτο που αγαπάει πολύ τα βιβλία και τις τέχνες, ένα γάτο που αποφάσισε να δώσει το όνομά του σε ένα πολύ όμορφο και κουκλίστικο βιβλιοπωλείο.
Όπως καταλαβαίνετε δεν γινόταν να μην διαβώ την πόρτα του μαγαζιού του, με σκοπό να μάθω περισσότερες πληροφορίες για αυτό το διαβαστερό και ιδιαίτερο γατόνι.



Τα γλυκύτατα κορίτσια του μαγαζιού, μου μίλησαν για την νέα αυτή άφιξη στην γειτονιά του Παγκρατίου. Για αυτόν τον πολύ όμορφο, λιτό και προσεγμένο χώρο, το βιβλιοπωλείο "Ο γάτος Μαουρίτσιο" που προβάλει το παιδικό βιβλίο και τις τέχνες κι όπου μπορείς να χαζέψεις και να αγοράσεις αγαπημένα παιδικά βιβλία, χειροποίητα αντικείμενα τέχνης, σημειωματάρια, επιλεγμένη γραφική ύλη, αλλά και μερικά αξιόλογα παιδικά παιχνίδια.  
"Ο γάτος Μαουρίτσιο" φιλοξενεί επίσης ξεχωριστές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και αφηγήσεις παραμυθιών και είναι σίγουρο πως μόλις τον επισκεφτείς, θα σε κερδίσει με την πρώτη ματιά, έτσι τρυφερός και χαδιάρης που είναι!
Βρίσκετε στην οδό: Ευφρονίου 10-12 στο Παγκράτι και μπορείς να μαθαίνεις νέα του εδώ!

2. Θέατρο


Χτες το μεσημέρι παρακολουθήσαμε οικογενειακώς την παιδική παράσταση "Πιο δυνατός και από τον Σούπερμαν" του Άγγλου συγγραφέα Roy Kift από την ομάδα Συντεχνία του Γέλιου με συνδημιουργό την Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών, σε σκηνοθεσία των Βασίλη Κουκαλάνι και Αντώνη Ρέλλα, στο Σύγχρονο Θέατρο.



Ο Άρης ένα μικρό αγόρι με αναπηρία, προσπαθεί με την βοήθεια της οικογένειάς του και των φίλων του, να διεκδικήσει μια "κανονική" ζωή σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με αναπηρίες, με προκατάληψη και φόβο, με παγιωμένες συμπεριφορές και με μια τάση αποκλεισμού τους από τις κοινωνικές δραστηριότητες. 
Σκεφτείτε μια μέρα από την ζωή σας, να είστε καθισμένοι σε ένα αμαξίδιο και να πρέπει να "περπατήσετε" στο κέντρο της πόλης. Αλήθεια τώρα, σκεφτείτε το. Σκεφτείτε τα παρκαρισμένα μηχανάκια πάνω στα πεζοδρόμια και τα αυτοκίνητα που κλείνουν τις ράμπες και καταλαμβάνουν τις θέσεις αναπήρων, σκεφτείτε την πρόσβασή σας στο σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις δημόσιες υπηρεσίες, στις καφετέριες και στα εστιατόρια. Δεν μιλάμε για τα θέατρα, τα μουσεία και τα σινεμά... 
Οι ηθοποιοί της παράστασης Μαρία Μοσχούρη, Τάνια Παλαιολόγου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Βασίλης Κουκαλάνι ήταν εξαιρετικοί στους ρόλους τους, ενώ ο Γιώργος Κατσής στον ρόλο του Άρη ήταν τόσο πειστικός που μας έκανε να αναρωτιόμαστε αν ήταν όντως ανάπηρος.
Η κωμωδία "Πιο δυνατός και από τον Σούπερμαν" του Roy Kift σκηνοθετημένη με ευαισθησία, χιούμορ και σεβασμό, σε κάνει να δεις την αναπηρία με άλλο μάτι. Σου θέτει ερωτήματα όπως το "ποιός ορίζει τί είναι κανονικό και τί όχι;", "ποιός είναι ο Σούπερμαν που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο; Μήπως είναι ο καθένας από εμάς;"
Η παράσταση ξεπερνά την στερεότυπη διαχωριστική γραμμή παιδικό θέατρο- θέατρο ενηλίκων και απευθύνεται με την ποιότητά της, τις ερμηνείες των ηθοποιών  και την σκηνοθετική της προσέγγιση σε όλους όσοι αγαπούν το καλό θέατρο. Μιά παράσταση  που δεν μας διασκεδάζει μόνο με το έξυπνο χιούμορ της αλλά και μας αποκαλύπτει τον κόσμο τον τόσο κοντινό μας, αλλά ταυτόχρονα και τόσο ξένο στην βιαστική και επιπόλαιη καθημερινότητα μας.  
Η παράσταση "Πιο δυνατός και από τον Σούπερμαν" είναι μια παράσταση που δεν πρέπει να την χάσετε!
Τέλος, είναι καθολικά προσβάσιμη αφού πραγματοποιείται με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική γλώσσα, με ακουστική περιγραφή και υπέρτιτλους.

Πληροφορίες παράστασης:

Σύγχρονο Θέατρο: Ευμολπιδών 45 Αθήνα  τηλ 210  3464380 (300 μέτρα από το μετρό Κεραμεικός)
Συγγραφέας: Roy Kift
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι, Αντώνης Ρέλλας
Μετάφραση: Φωτεινή Πίπη
Μεταφορά/διασκευή:Βασίλης Κουκαλάνι, Αντώνης Ρέλλας
Μουσική/τραγούδια: Φοίβος Δεληβοριάς
Σκηνικά/κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου
Επιμέλεια κίνησης: Εριφύλη Στεφανίδου
Φωτισμός: Γιώργος Αγιανίτης
Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Θεοδώρα Τσαποϊτη 
Διάρκεια: 90 λεπτά με διάλειμμα 


3. Βιβλίο


"Αν, αν ήτανε οι μπάμιες κρουασάν..." τραγουδάει ο Δημήτρης Μητσοτάκης κι εγώ κάθε φορά που ακούω το τραγούδι του, σκέφτομαι πως αν οι μπάμιες ήτανε κρουασάν, τότε σίγουρα θα τις έτρωγα!
Γιατί ομολογώ πως από παιδί τις μισούσα όπως και τα περισσότερα λαχανικά.
Μεγάλη πια και αφού κατάλαβα την αξία τους, τα ενέταξα στην διατροφή μου, αλλά και τα απολαμβάνω καθώς αποτελούν πλέον την κύρια διατροφή μου. 
Τι γίνεται όμως με τα παιδιά; Πώς θα τα πείσουμε για τη θρεπτική αξία και την γευστική απόλαυση των λαχανικών όταν αυτά έχουν να συναγωνιστούν τις "γευστικές χημείες" της πολυδιαφημισμένης και τυποποιημένης κακής διατροφής; 
Και όμως υπάρχει τρόπος για να μπορέσουν τα μικρά μας θαυματάκια να δουν αυτές τις βασικές και θρεπτικές τροφές με άλλο μάτι!



Για αυτόν τον τρόπο μας μίλησε πριν από μερικές μέρες στο Κτήμα Αρίστη, η Μαρία Χολέβα στην παρουσίαση του πρώτου της βιβλίου με τίτλο "Στην χώρα των λαχανικών" από τις εκδόσεις Διόπτρα
Σε μια παρουσίαση γεμάτη χρώματα, αρώματα, υγιεινά και πεντανόστιμα σνακ και πολύ όμορφες δραστηριότητες για τα παιδιά.
"Στην χώρα των λαχανικών" η υγιεινή διατροφή γίνεται παιχνίδι, το μπρόκολο γίνεται δέντρο και το καρότο γίνεται η κότα με τα χρυσά αυγά!
Μικροί και μεγάλοι, μέσα από τις 30 συνταγές του βιβλίου, περνάνε όμορφες ώρες παρέα στην κουζίνα, δημιουργώντας πρωτότυπα πιάτα γεμάτα φαντασία, που μετατρέπουν την υγιεινή διατροφή σε διασκεδαστικό παιχνίδι, μαθαίνοντας έτσι στα παιδιά να επιλέγουν συνειδητά τα λαχανικά στην καθημερινή τους διατροφή.
Αν θέλετε να κερδίσετε ένα αντίτυπο αυτού του πολύ όμορφου βιβλίου, πάρτε μέρος στον διαγωνισμό που τρέχει στη σελίδα μου στο Facebook αλλά και στο Isntagram!

4. Σινεμά


Όταν άκουσα το soundtrack της ταινίας "Ένα αστέρι γεννιέται" κόλλησα για τα καλά, με αποτέλεσμα να θέλω να δω την ταινία επειγόντως στο σινεμά.
Με πρωταγωνιστές την Lady Gaga και τον Bradley Cooper ο οποίος υπογράφει και την σκηνοθεσία, το " Ένα αστέρι γεννιέται" είναι ένα love story που πρωτοέγινε ταινία το 1937 και το οποίο με άγγιξε από την πρώτη στιγμή. Το θέμα του απλό και πάντα επίκαιρο: Μια νεαρή και ταλαντούχα κοπέλα ονειρεύεται να γίνει τραγουδίστρια και με την βοήθεια ενός σταρ της κάντρι, κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. 
Η αλήθεια είναι πως ταυτίστηκα πολύ με το έργο και συγκινήθηκα και θα το ξανάβλεπα με χαρά μετά από καιρό, αφού η Lady Gaga είναι ανέλπιστα καλή και πειστική σε έναν ρόλο με τον οποίο έχει σαφώς πολλά κοινά και ο Bradley Cooper, γοητευτικός και με υπέροχη φωνή, χτίζει έναν χαρακτήρα με αρχή, μέση και τέλος.
Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα, παρέα με ένα μεγάλο κουτί ποπ κορν!

5. Me time


Ο χρόνος που περνάω με μένα είναι πολύ σημαντικός. Πάντα προσπαθώ να ξεκλέψω λίγες ώρες την εβδομάδα για να τις περάσω παρέα με τον εαυτό μου, για να διαβάσω το βιβλίο μου, να πάω σινεμά, σε ένα ήσυχο καφέ ή κάπου για φαγητό.
Είναι μια μικρή χαρά που όσο μεγαλώνω την έχω όλο και περισσότερο ανάγκη, αφού με γεμίζει δύναμη και ενέργεια ώστε να μπορώ να ανταπεξέρχομαι καλύτερα στους καθημερινούς μου "ρόλους".
Πραγματικά αξίζει να αφιερώνεται λίγο χρόνο στον εαυτό σας και να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν.
Μια βόλτα στην εξοχή, μία ώρα στο γυμναστήριο, ψώνια στα μαγαζιά, ένα χαμάμ ή μια ωραία ταινία στο σινεμά, ακόμα και μια βόλτα σε ένα πάρκο απλά κοιτάζοντας τριγύρω και μην κάνοντας απολύτως τίποτα, θα σας ξεκουράσει και θα σας γεμίσει με ενέργεια και διάθεση για ζωή!
Αλήθεια, αφιερώνεται χρόνο στον εαυτό σας; Σας αρέσει να πηγαίνετε βόλτα μαζί του;!

Σας φιλώ

Βρείτε με σε
FACEBOOK  
και 

You May Also Like

1 σχόλια

  1. Καλημέρα Ζωή!!!Προχτές έλεγα στον Βασίλη και στον Φραγκισκάκο για την παράσταση, πιο δυνατός από το superman και αν μας έβγαινε στο χθεσινό πρόγραμμα, θα ήμασταν και εμείς εκεί.Θα πάμε σε πρώτη ευκαιρία!!Ενώ τελευταία που αφιερώνω λίγο χρόνο σε εμένα, μετά "πετάω"!!Καλή εβδομάδα Ζωή!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή