Η συνταγή της εβδομάδας: Σαλέπι το θαυματουργό

by - Οκτωβρίου 22, 2018


Γεια σας και χαρά σας και καλή εβδομάδα να έχουμε!
Μετά από ένα ακόμα όμορφο Σαββατοκύριακο όπου το πέρασα 
μακριά από το ίντερνετ, παρέα με φίλους και την οικογένεια μου, επανέρχομαι με μια πολύ εύκολη και μοσχομυριστή συνταγή, ιδανική για τις κρύες μέρες που θα ακολουθήσουν!
Σήμερα θέλω να σας μιλήσω για ένα αγαπημένο μου ρόφημα, το Σαλέπι και να σας πώς το φτιάχνω εγώ.
Πρώτη φορά το δοκίμασα πριν από αρκετά χρόνια, σε ένα ταξίδι που είχα κάνει στην Ξάνθη.
Ήταν αρχές της Άνοιξης αλλά το κρύο κρατούσε για τα καλά. Ένα απόγευμα σε ένα καφενείο της πόλης, δοκίμασα για πρώτη φορά αυτό το ζεστό, μυρωδάτο, θρεπτικό και καταπραϋντικό ρόφημα και φυσικά ενθουσιάστηκα. Η αλήθεια είναι πως από τότε, έχω πιει ουκ ολίγα φλιτζάνια, αλλά το καλύτερο με διαφορά, το ήπια τον χειμώνα που μας πέρασε στην Κωνσταντινούπολη παρέα με την αγαπημένη μου φίλη Κατερίνα, από έναν πλανόδιο Σαλεπιτζή με μόνο 0,50€!
Μάλιστα ένα από τα πράγματα που είχα φέρει από εκείνο το ταξίδι, ήταν φυσικά και ένα σακουλάκι από το φημισμένο Πολίτικο σαλέπι!
Το σαλέπι προέρχεται από ένα είδος ορχιδέας όπου στην λαϊκή παράδοση ονομάζεται Σερνικοβότανο, λόγο των αφροδισιακών του ιδιοτήτων.
Είναι στην ουσία η σκόνη, το αλεύρι από αυτό το φυτό και είναι ιδανικό για κρυολόγημα, στομαχόπονο, άσθμα και έντονο βήχα, καθώς είναι ένα ρόφημα με επουλωτική δράση ενώ παράλληλα είναι δυναμωτικό και θερμαντικό λόγο των μπαχαρικών που περιέχει. 
Είναι ιδανικό "φάρμακο" για την τόνωση του οργανισμού μας. 
Μπορείτε να το βρείτε παντού, από τα μπαχαρτζιδικα μέχρι το σούπερ μάρκετς αλλά καλό είναι όπως με όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα να κοιτάξετε πρώτα τα συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα για να αποφύγετε προϊόντα με πολύ ζάχαρη και συντηρητικά.
Αφού το αγοράσατε, μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα και γρήγορα με γάλα ή με νερό.




ΥΛΙΚΑ (για 2 φλιτζάνια)

2 φλιτζάνια νερό ή γάλα (εγώ το φτιάχνω με γάλα αμυγδάλου)
1 κ. γλ. σαλέπι 
2 γαρύφαλλα
3 ξυλαράκια κανέλας 
1/2 κ. γλ. τζίντζερ σε σκόνη
1 κ. γλ. ζάχαρη ή μέλι (εγώ το πίνω σκέτο)
λίγο αστεροειδή γλυκάνισο 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι το γάλα ή το νερό μαζί με τα μπαχαρικά και το γλυκαντικό που ενδεχομένως θέλουμε.
2. Βάζουμε το σαλέπι σε ένα μπολ.
3. Μόλις πάρει βράση το γάλα ή το νερό αντίστοιχα, παίρνουμε δυο κουταλιές της σούπας και τις προσθέτουμε στο μπολ με το σαλέπι, ανακατεύοντας γρήγορα για να μην σβολιάσει.
4. Αφού δημιουργηθεί ένας ωραίος χυλός, τον ρίχνουμε πίσω στο μπρίκι και σιγοβράζουμε μέχρι να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο γάλα ή νερό. 
5. Αφαιρούμε τα ξυλαράκια κανέλας, τα γαρύφαλλα και τον γλυκάνισο, γαρνίρουμε με κανέλα σε σκόνη και απολαμβάνουμε!

Αλήθεια, έχετε δοκιμάσει ποτέ σας σαλέπι
Αν όχι, άντε το και θα με θυμηθείτε


Σας φιλώ


Βρείτε με σε
FACEBOOK  
και 

You May Also Like

1 σχόλια

  1. Φοβερή ιδέα! Δεν ήξερα ότι πωλείται και στα supermarkets! Λατρεύω αυτό το ρόφημα και όποτε έχω ευκαιρία το προτιμώ. Επίσης, πολύ καλή η ιδέα σου να το πίνεις με γάλα αμυγδάλου, άλλη μεγάλη αδυναμία! Και από ότι φαίνεται θα είναι ένας νόστιμος συνδυασμός....θα το δοκιμάσω και θα σου πω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή