5 κόλπα για να δουλεύεις πιο παραγωγικά από το σπίτι

by - Οκτωβρίου 09, 2020

 


Πέρα από την δουλειά που κάνω στα στούντιο ως ηθοποιός, δουλεύω πολλές ώρες και από το σπίτι, για τις ανάγκες του blog μου αλλά και για όλα όσα κάνω σε σχέση με αυτό. 
Το να δουλεύεις από το σπίτι δεν λέω, είναι βολικό, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να γίνει αντιπαραγωγικό. Είτε είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, είτε δουλεύεις για λογαριασμό κάποιου άλλου, το να μπορείς να εργάζεσαι από μια γωνιά του σπιτιού σου όμορφα και δημιουργικά ενώ παράλληλα πρέπει να φροντίσεις το παιδί σου, το σκυλί σου, την οικογένειά σου κλπ, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου.
Σκέφτηκα λοιπόν πως θα ήταν ενδιαφέρον να μοιραστώ μαζί σας, κάποια δικά μου κόλπα για λίγο πιο παραγωγική δουλειά από το σπίτι.
5 κόλπα που πιστεύω πως θα σας βοηθήσουν να κάνετε την δουλειά σας, όσο το δυνατό πιο όμορφη και δημιουργική.


1. Απόσπαση προσοχής
Παρατήρησε όλα όσα σου αποσπούν την προσοχή και γράψτα σε ένα χαρτί.
Μπορεί να είναι το συνεχές τσεκάρισμα στο κινητό σου για κάποιο μήνυμα που περιμένεις ή για να δεις τι νέο έχει ανέβει στο Instagram. Μπορεί να είναι το ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο και όλες αυτές οι ειδοποιήσεις που με τους ήχους τους σου τραβούν την προσοχή ως διαδικτυακές σειρήνες και σε καλούν να ασχοληθείς μαζί τους.
Όρισε τον χρόνο που χρειάζεσαι για να την εργασία σου και κλείσε τις ειδοποιήσεις για τα κοινωνικά δίκτυα. 
Ασχολήσου με τα μηνύματα και τις κλήσεις που δεν έχουν να κάνουν με την δουλειά, όταν θα κάνεις το διάλειμμα σου.
Προσωπικά, προσπαθώ να ορίσω ένα χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αφοσιωθώ στη δουλειά, προσθέτοντας ενδιάμεσα, δύο διαλείμματα, για να τσιμπήσω κάτι και να τσεκάρω το κινητό μου.

2. Διαχώρισε τη δουλειά σου από τις δουλειές του σπιτιού
Το ότι δουλεύεις π.χ. δίπλα ή πολλές φορές και μέσα στην κουζίνα του σπιτιού σου, δεν σημαίνει πως πρέπει να παρατάς κάθε λίγο και λιγάκι αυτό που κάνεις, για να ασχοληθείς παράλληλα με τις δουλειές του σπιτιού.
Καθόρισε τον χρόνο που χρειάζεσαι για να μαγειρέψεις, να συμμαζέψεις, να βάλεις πλυντήριο και όλα τα σχετικά και κάνε όσα μπορείς, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Όρισε στη συνέχεια τον χρόνο της δουλειάς σου και προσπάθησε να διαχωρίσεις το ένα κομμάτι από το άλλο.
Μην προσπαθήσεις να συνδυάσεις ταυτόχρονα εργασία και δουλειές του σπιτιού γιατί ούτε το ένα θα πάει καλά, ούτε το άλλο.

3. Οργάνωσε τον χώρο εργασίας σου
Είναι πολύ σημαντικό ο χώρος στον οποίο δουλεύεις να σε εμπνέει και να σου δημιουργεί ωραία αίσθηση.
Προσπάθησε να τον κρατάς καθαρό και να μην τον παραγεμίζεις με άχρηστα αντικείμενα. Άφησε χώρο για να ανθήσει η δημιουργικότητα σου και περιόρισε τα πράγματα που θα έχεις πάνω και γύρω από το γραφείο σου, ακόμα κι αν αυτό είναι η τραπεζαρία σου ή το τραπέζι της κουζίνας ή του μπαλκονιού σου.
Φρόντισε να έχεις δίπλα σου ένα βάζο με λίγα φρέσκα λουλούδια, ένα αρωματικό κερί και ένα μπουκάλι με νερό, αλλά και ένα ημερολόγιο ώστε να οργανώνεις εύκολα τις δουλειές σου.

4. Μάθε να επιβραβεύεις τον εαυτό σου
Είναι πολύ σημαντικό να βάζεις καθημερινά στόχους σχετικά με την δουλειά σου και να επιβραβεύεις τον εαυτό σου, όχι μόνο όταν τους καταφέρεις, αλλά και  κάθε φορά που πλησιάζεις προς αυτούς. 
Μερικά πράγματα χρειάζονται τον χρόνο τους για να γίνουν και άλλα πάλι χρειάζονται την κατάλληλη διάθεση. Μην απογοητεύεσαι και μην "μαλώνεις" τον εαυτό σου αν στο τέλος της ημέρας, δεν κατάφερες να κάνεις, όλα όσα είχες προγραμματίσει.
Νιώσε όμορφα που για ακόμα μια φορά, έκανες το καλύτερο που μπορούσες, και φρόντισε να ξεκινήσεις την επόμενη μέρα με όλα όσα δεν πρόλαβες να κάνεις.

5. Διαχειρίσου τον χρόνο σου
Το ότι δουλεύεις από το σπίτι, δεν σημαίνει και το ότι είσαι διαθέσιμος/η εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Βάλε τα όριά σου, κάνε το πρόγραμμά σου και κλείσε το κομπιούτερ και το κινητό σου, όταν τελειώσει το ωράριο σου. Αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και είσαι αφεντικό του εαυτού σου, μην το παρακάνεις με τις ώρες. Προγραμμάτισε τη δουλειά σου έτσι ώστε, να είσαι παραγωγικός/η αλλά ταυτόχρονα να ξέρεις πότε πρέπει να ολοκληρώσεις την εργασία σου, ώστε να ασχοληθείς και με τους άλλους τομείς της ζωής σου.

{το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο εβδομαδιαίο μου newsletter, στο οποίο μπορείς να κάνεις εγγραφή ΕΔΩ!}.

Ελπίζω να σας βοήθησαν τα tips μου. Εγώ προσπαθώ όσο μπορώ να κάνω πράξη όλα τα παραπάνω, αλλά δεν σας κρύβω πως δεν τα καταφέρνω πάντα το ίδιο καλά.

Εσείς, τι κάνετε για να είστε πιο παραγωγικοί στην δουλειά σας;

Σας φιλώ

Βρείτε με σε
INSTAGRAM
και 

You May Also Like

0 σχόλια