Η συνταγή της εβδομάδας: Σπιτικό γάλα και αλεύρι αμυγδάλου

by - Σεπτεμβρίου 09, 2020

 

Ούτε που θυμάμαι πόσα χρόνια πάνε από τότε που σταμάτησα να πίνω ζωικό γάλα. Παλιά, έπινα αγελαδινό. Το κατσικίσιο μου μύριζε. Μου άρεσε να το συνοδεύω το πρωί με δημητριακά, να το προσθέτω στον καφέ μου και να βουτάω μέσα τα αγαπημένα μου μπισκότα 
Η στιγμή που το αποχαιρέτησα τελείως, ήταν όταν εκεί γύρω στα 30 μου, άρχισα να προσέχω την διατροφή μου, να διαβάζω άρθρα και να βλέπω ντοκιμαντέρ, στα οποία αναφέρονταν πως το αγελαδινό γάλα ήταν γεμάτο ορμόνες και αντιβιοτικά και πως κατ επέκταση δεν ήταν η ιδανική τροφή που μέχρι πρότινος νομίζαμε και πως η καλύτερη εναλλακτική ήταν το κατσικίσιο και φυσικά το φυτικό.
Από τότε, το γάλα αμυγδάλου μπήκε στη ζωή μου, πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, αντικαθιστώντας επάξια οποιοδήποτε ζωικό. Το αγαπάμε οικογενειακώς και αγοράζουμε πάντα μια συγκεκριμένη μάρκα, με όσο το δυνατό μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε γάλα από βιολογικά αμύγδαλα, χωρίς ζάχαρη και χωρίς πρόσθετα.


Το τελευταίο διάστημα, και κατά την διάρκεια του digital detox μου, σκέφτηκα να αρχίσω να φτιάχνω το δικό μου γάλα, μόνο με αμύγδαλα και νερό, χωρίς κανένα άλλο πρόσθετο, με την ελπίδα πως θα μας αρέσει το ίδιο ή και περισσότερο από το αγοραστό.
Πήρα λοιπόν αμύγδαλα και έκανα την σκέψη μου πραγματικότητα και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Από γεύση ήταν αυτό ακριβώς που ήθελα και το ευτύχημα είναι πως άρεσε πολύ και στον Γιώργο αλλά και στην Χριστίνα.
Ταυτόχρονα, από τον πολτό των αμυγδάλων, έφτιαξα και ωραιότατο αλεύρι, μέρος του οποίου χρησιμοποίησα σε ένα νοστιμότατο κέικ χωρίς ζωικά συστατικά, για το οποίο θα σας μιλήσω πολύ σύντομα!

ΥΛΙΚΑ 
(για περίπου 2 λίτρα γάλακτος)

•500γρ ωμά και ανάλατα αμύγδαλα με φλούδα ή χωρίς 
•1000ml νερό 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Βάζουμε τα αμύγδαλα μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, τα σκεπάζουμε με νερό μέχρι πάνω και τα μουλιάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα, τα ξεπλένουμε καλά και τοποθετούμε εναλλάξ 1 κούπα αμύγδαλα και 2 κούπες νερό στο μπλέντερ ή στο μίξερ μας και τα χτυπάμε μέχρι τα αμύγδαλα να γίνουν σκόνη.
Σουρώνουμε καλά το μείγμα που θα προκύψει από το ανακάτεμα, είτε τοποθετώντας το σε ένα σουρωτήρι είτε σε ένα τουλμπάνι και έτοιμο το γάλα μας!
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με όλο το μείγμα και στην συνέχεια, αδειάζουμε το γάλα μας σε μπουκάλια και το διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 4 μέρες. 
Ανακατεύουμε καλά πριν από κάθε χρήση.


Tip: Στην  αρχική αυτή συνταγή, μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε όταν ανακατεύετε το μείγμα στο μπλέντερ, λίγη βανίλια σε σκόνη για άρωμα ή κάποια γλυκαντική ουσία για πιο γλυκιά γεύση.   
Προσωπικά δεν ήθελα να βάλω τίποτα άλλο πέρα από τα αμύγδαλα και το νερό και το αποτέλεσμα με δικαίωσε.

Για το αλεύρι αμυγδάλου 

Αφού σουρώσουμε πολύ καλά τον πολτό αμυγδάλου και βγάλουμε το γάλα του, τον τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, και ψήνουμε στους 80 βαθμούς για 2 περίπου ώρες, ώστε να στεγνώσει το μείγμα από τα υγρά του.
Αφού κρυώσει καλά, το τοποθετούμε σε αεροστεγές βάζο και το φυλάμε στο ψυγείο για μελλοντική χρήση. 

Χαίρομαι πολύ που μπήκα σε αυτήν την διαδικασία παράγοντας μια τροφή που καταναλώνουμε καθημερινά στο σπίτι μας! Είναι μεγάλη ευκολία να αγοράζεις κάτι έτοιμο, όμως η χαρά που παίρνεις με το να το δημιουργείς μόνος σου, δεν περιγράφεται! 
Εσάς, σας αρέσει το γάλα αμυγδάλου; Το έχετε δοκιμάσει;

Σας φιλώ

Βρείτε με σε
και 

You May Also Like

1 σχόλια

  1. Καλημέρα σας και Χρόνια Πολλά. Η απόφασή σας να φτιάξετε όλα αυτά μου άρεσε πολύ. Μπράβο σας. Σήμερα εγώ θελω να φτιάξω πούδρα αμυγδάλου για τη βασιλόπιτα. Σας ευχαριστώ για όλα αυτά που έμαθα. Καλή Χρονιά με υγεία και νεωτερες επιτεύξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή