Τα 5 κόλπα που χρησιμοποιώ για να μειώσω την χρήση του κινητού μου και του ίντερνετ

by - Αυγούστου 28, 2019



Μετά από μια εβδομάδα χωρίς ίντερνετ και περνώντας επτά υπέροχες μέρες μακριά από Instagram, Facebook κτλ, μπορώ να σας μιλήσω για τα 5 κόλπα που με βοηθάνε καθημερινά να μειώνω τις ώρες που ξοδεύω από την ζωή μου μπροστά σε μια οθόνη.
Ξέρω πως είναι πολύ δύσκολο για όλους μας να βάλουμε μέτρο σε όλο αυτό που λέγεται κινητό τηλέφωνο, και πολύ περισσότερο για κάποιον που η δουλειά του είναι συνυφασμένη με το ίντερνετ, όμως πιστέψτε με! Τα δώρα από αυτήν την προσπάθεια είναι πραγματικά πολλά, για αυτό και αξίζει να το δοκιμάσετε!
Εγώ δεσμεύομαι καθημερινά απέναντι στον εαυτό μου για μια πιο συνετή χρήση του κινητού και παράλληλα σκέφτομαι να καθιερώσω ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης μια στις τόσες, ώστε να μπορώ να παίρνω περισσότερο χρόνο για μένα, την οικογένεια μου και τους φίλους μου.
Θα μπορούσε να είναι ένα Σαββατοκύριακο το μήνα, μια μέρα μέσα στην εβδομάδα, μια εβδομάδα στις διακοπές των Χριστουγέννων!
Στόχος μου, να μπορέσω να συνυπάρχω με όλο αυτό, χωρίς να με εξουσιάζει και να μου στερεί πολύτιμο χρόνο από την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τα ενδιαφέροντά μου.
Πάμε λοιπόν να σας μιλήσω για τα 5 κόλπα που χρησιμοποιώ για να μειώσω την χρήση του κινητού μου και του ίντερνετ!

#1 Μετρητής χρόνου

Είναι πολύ σημαντικό για μένα να βλέπω σε νούμερα πόσο χρόνο περνάω μπροστά στην οθόνη του κινητού μου, αφού τις περισσότερες φορές έχω την εντύπωση ότι ο χρόνος αυτός δεν είναι πολύς.
Με την δυνατότητα που μου δίνει το τηλέφωνο μου (νομίζω και τα περισσότερα τηλέφωνα τώρα πια), η οποία ονομάζεται "Χρόνος επί οθόνης", μπορώ να δω πόση ώρα περνάω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Instagram και το Messenger, πόση σερφάροντας σε διευθύνσεις στο διαδίκτυο,  πόση μιλώντας στο κινητό κ.α.
Επίσης με αυτήν την εφαρμογή, έχω την δυνατότητα να ορίσω εγώ ένα χρονικό όριο μέσα στο οποίο μπορώ να χρησιμοποιήσω τις παραπάνω εφαρμογές, ένα όριο που όταν το φτάσω ή και το υπερβώ, μια γνωστοποίηση θα εμφανιστεί στην οθόνη μου για να μου υπενθυμίσει πως τέλειωσε ο χρόνος μου για σήμερα.
Ακόμα κι αν εγώ την αγνοήσω και συνεχίσω το βιολί μου, τουλάχιστον θα ξέρω που βρίσκομαι και δεν θα τρέφω αυταπάτες πως είμαι μόνο μισή ώρα χωμένη με την μούρη μέσα στο "γλυκό"!
Αν το δικό σας κινητό δεν έχει αυτήν την δυνατότητα, υπάρχει πλήθος παρόμοιων εφαρμογών για κινητά Iphone και Android και μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε αυτή που σας ταιριάζει.

#2 Απενεργοποίηση ειδοποιήσεων

Μεταξύ μας τώρα, όσο κι αν κάποιος θέλει να αγιάσει, όταν ακούει κάθε τρεις και λίγο τους ήχους από τις ειδοποιήσεις στο κινητό του, είναι αδύνατο να μην το πάρει στα χέρια του κάποια στιγμή για να τσεκάρει ποιά Κίρκη τον καλεί.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα μετά το internet detox μου, ήταν το να κλείσω τις ειδοποιήσεις μου από Instagram και Facebook, αφού αυτές ήταν που με τραβούσαν περισσότερο από την μύτη.
Άφησα τα mails, τα μηνύματα ως έχουν και βρήκα την ησυχία μου!


#3 Γύρισε το ανάποδα 

Διαπιστωμένα πια, κάθε φορά που το τηλέφωνό μου είναι ακουμπισμένο με την οθόνη προς τα πάνω, είναι για μένα πρόκληση. Μόλις δω το φως του να ανάβει, το παίρνω στα χέρια μου και καλά για να δω "τι συμβαίνει" και το αφήνω μετά από μια ώρα.
Από τη στιγμή που το γυρίζω ανάποδα με την οθόνη να βλέπει στο τραπέζι, μειώνω αυτομάτως τις πιθανότητες να το ξαναπάρω σύντομα στα χέρια μου.
Αυτό το απλό κόλπο, προσπαθώ να το εφαρμόζω όσο είμαι μόνη στο σπίτι, αλλά κι όταν είμαι έξω με φίλους ή με την οικογένεια μου. 
Είναι τόσο σπαστικό για τους άλλους να σε βλέπουν να τσεκάρεις συνεχώς το κινητό σου και να μην είσαι συγκεντρωμένος στις στιγμές που περνάτε παρέα!
Δεν συμφωνείτε; 

#4 Βγάλε το κινητό έξω από το υπνοδωμάτιό σου

Αυτό είναι ένα κόλπο που πραγματικά λειτούργησε πολύ και άμεσα σε μένα από την στιγμή που άρχισα να το εφαρμόζω.
Πριν από καιρό, μέσα από ΑΥΤΟ το ποστ, σας είχα εκφράσει την ανάγκη μου να κλείνω το κινητό μου λίγο πριν κοιμηθώ  και να το βγάζω έξω από το υπνοδωμάτιό μου.
Είναι πολύ σημαντικό για μένα να έχω έναν καλό και ποιοτικό ύπνο και με το να αποκοιμιέμαι με το τηλέφωνο στα χέρια, είναι σίγουρο πως θα συμβεί ακριβώς αντίθετο.
Δύο ώρες πριν πέσω για ύπνο, κλείνω το τηλέφωνό μου και το τοποθετώ στο σαλόνι, έξω από την κρεβατοκάμαρά μου, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να μπω στον πειρασμό να το αρπάξω όταν θα έχω πια ξαπλώσει.
Έτσι διαβάζω το βιβλίο μου, γράφω στο ημερολόγιο μου τα highlights και τις ευγνωμοσύνες της ημέρας, δίνοντας στον εαυτό μου τον απαιτούμενο χρόνο να μπει σε διαδικασία χαλάρωσης.
Το ίδιο προσπαθώ να κάνω και το πρωί. Το τηλέφωνο θα ανοίξει μετά τις 9 και το ίντερνετ μετά τις 10, αφού πρώτα βρω τους ρυθμούς μου και νιώσω ότι πήρα τον απαραίτητο χρόνο για τον εαυτό μου, κάνοντας την πρωινή μου ρουτίνα.
Δεν είναι κρίμα να κοιμάμαι και να ξυπνάω με τις εικονικές ζωές των άλλων στο μυαλό μου, αντί να έχω την πραγματική ζωή, αυτή δηλαδή που ζω με την οικογένειά μου, του συνανθρώπους μου κι εμένα;

#5 Ασχολήσου με κάτι άλλο

Έχω διαπιστώσει πως τις φορές που επιλέγω να κάνω κάτι ευχάριστο, όπως το να διαβάσω ένα βιβλίο, να βγω μια βόλτα, να δω μια ταινία, να παίξω με την κόρη μου, να ζωγραφίσω ή να κάνω το αγαπημένο μου κολάζ, να γράψω,να ακούσω μουσική,να μαγειρέψω μια καινούργια συνταγή, δεν με απασχολεί το κινητό.
Με λίγα λόγια τον ελεύθερο χρόνο μου και όχι μόνο , αν δεν κάνω κάτι δημιουργικό, αρπάζω το τηλέφωνο και καλά για να εμπνευστώ και να χαλαρώσω και το αποτέλεσμα είναι να περνάω έως και αρκετές ώρες μέσα σε μια χαύνωση, λαμβάνοντας τις περισσότερες φορές αδιάφορες και άχρηστες πληροφορίες που μου προκαλούν, άγχος, πονοκέφαλο και στρες!
Μία δικιά μου λύση είναι λοιπόν, όπως προείπα, να απασχολώ τον εαυτό μας με κάτι που μου αρέσει,  αφήνοντας το κινητό στην άκρη με κλειστά τα δεδομένα και χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ.
Η αλήθεια είναι πως δεν τα καταφέρνω πάντα να μείνω συγκεντρωμένη στον στόχο μου, αλλά το σημαντικότερο για μένα είναι ότι προσπαθώ και πιστεύω πως σιγά, σιγά, θα καταφέρω να βρω το μέτρο που τόσο πολύ επιθυμώ!

Εσείς; Έχετε ανάλογη σχέση με το κινητό; Αν ναι, έχετε την ανάγκη να κάνετε κάτι για αυτό; Έχετε δοκιμάσει τρόπους σαν αυτούς που προτείνω ή κάποιους άλλους; Έχετε δει κάποια διαφορά;
Θα χαρώ να διαβάσω την εμπειρία σας!

Σας φιλώ!

You May Also Like

4 σχόλια

  1. Από τις ειδοποιήσεις έχω κρατήσει τις πιο σημαντικές. (μέιλ για παράδειγμα). Δεν μπορώ να πω πως είμαι εθισμένη αλλά σίγουρα παρασείρομαι. Το βράδυ και κλείνω το wifi. Η αλήθεια είναι όμως πως δεν είμαστε μόνο εμείς αλλά όλα τα μέλη της οικογένειας που πρέπει ταυτόχρονα να κλείνουμε τα κινητά μας για κάποιες ώρες. Αλλιώς αν εγώ κάνω την προσπάθεια θα χτυπήσει σε κάποιο άλλο κινητό η ειδοποίηση.
    Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο για όσα κάνεις! Είναι τελικά πολύ σημαντικό να ορίζουμε εμείς τις πράξεις μας και να μην μας ορίζουν αυτές!
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  2. Λοιπόν, πολύ μου άρεσαν τα τιπς σου. Καταλαβαίνεις ότι τα έχω ανάγκη! Κάποια από αυτά τα κάνω ήδη, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, περισσότερο ή λιγότερο σπάνια. Το μόνο που δεν έχω καταφέρει είναι να βγάλω το κινητό από την κρεβατοκάμαρα. Αλλά το βάζω στο airplane mode (το βγάζω εύκολα, όμως)!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχήν, χαίρομαι πολύ με το σχόλιό σου!
      Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο και για μένα να κάνω όσα προτείνω, αλλά το προσπαθώ πολύ, αφού βλέπω πως όλο το άλλο είναι τρομερά ψυχοφθόρο και μου τρώει πολύ χρόνο από την ζωή μου.
      Χαίρομαι για σένα που προσπαθείς και που έχεις καταλάβει τις ανάγκες σου.
      Προσωπικά, νομίζω πως θα περάσω την υπόλοιπη ζωή μου ψάχνοντας το μέτρο στα πράγματα και τον τρόπο εκείνο που θα με κάνει να τα χαίρομαι χωρίς να σπαταλιέμαι!
      Σε φιλώ

      Διαγραφή