Ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης με 24 χριστουγεννιάτικα βιβλία

by - Νοεμβρίου 30, 2020

 

Κάθε Χριστούγεννα τα τελευταία έξι χρόνια, ετοιμάζω με πολύ χαρά και αγάπη ένα ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης για την Χριστίνα. Τις περισσότερες χρονιές αποτελείται από 24 χριστουγεννιάτικα βιβλία τα οποία και ευχαριστιόμαστε διαβάζοντάς τα όλο το χρόνο.
Φέτος που η καθημερινότητά μας λόγο της πανδημίας είναι πολύ διαφορετική και αφού όπως πάνε τα πράγματα, ούτε τους φίλους μας αλλά ούτε και τους στενούς συγγενείς μας θα μπορέσουμε να δούμε, σκέφτηκα πως θα ήταν ωραίο να της φτιάξω 2 ημερολόγια αντίστροφης μέτρησης! Έτσι, για λίγη περισσότερη χαρά. Η αλήθεια είναι πως με την Χριστίνα συνέχεια στο σπίτι, δεν μου ήταν εύκολο να τα ετοιμάσω όλα χωρίς να το πάρει χαμπάρι, όμως στο τέλος κατάφερα.
Το πρώτο λοιπόν ημερολόγιο είναι γεμάτο με χριστουγεννιάτικα βιβλία και το δεύτερο, γεμάτο με μικρές εκπλήξεις: μικρά δωράκια αλλά και δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί μέσα στο σπίτι!

Αυτά είναι τα 24 βιβλία που απαρτίζουν το φετινό μας Ημερολόγιο Αντίστροφης Μέτρησης: 


1. Το Μικρότερο Χριστουγεννιάτικο Δώρο
Κείμενο-εικονογράφηση: Piter H. Reynolds
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
από 4 ετών

Ο Ρόλαντ, ένα αγόρι που λαχταρά το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο, ανακαλύπτει πως τελικά κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τον περιμένει το μικρότερο δώρο που έχει δει ποτέ! Τι θα κάνει άραγε για αυτό;
Ο συγγραφέας του αγαπημένου μας βιβλίου "Η Τελεία", επανέρχεται με μια έξυπνη χριστουγεννιάτικη ιστορία, και μας προτρέπει να σκεφτούμε, τί είναι αυτό που τελικά έχει αξία για μας.



2. Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη
Κείμενο: Κυριάκος Χαρίτος
Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
από 5 ετών

Χρόνια και χρόνια, μελομακάρονα και κουραμπιέδες τρώγανε τα μουστάκια τους κάθε Χριστούγεννα στον πιο αστείο πόλεμο του κόσμου. Μια μέρα όμως, μια χιονοθύελλα τα άλλαξε όλα. 
Ο φον Κουραμπιές, ο κόμης Μελομακαρόνης, μια μυστική αρκούδα, ένας ξενύχτης σκίουρος, ένας κηπουρός ονείρων κι άλλοι χαρακτήρες, περιπλέκονται σε μια αλλιώτικη χριστουγεννιάτικη εμπειρία.
Ένα αντιπολεμικό βιβλίο, που μιλάει για την κόντρα μελομακάρονου και κουραμπιέ, με φόντο τα χιονισμένα Χριστούγεννα!
Μια όμορφη ιστορία που μας θυμίζει πως όλοι είμαστε ίδιοι, όταν πετάξουμε από πάνω μας τα στερεότυπα και τις πεποιθήσεις μας. 
Η 10η αυτή επετειακή έκδοση, συνοδεύεται από ένα cd με τραγούδια και την αφήγηση της ιστορίας, καθώς και από μια γιορτινή κάρτα και φυσικά την συνταγή για νόστιμα μελομακάρονα και κουραμπιέδες.



3. Μια Χριστουγεννιάτικη Ευχή
Κείμενο: Κάθριν Ράντελ
Εικονογράφηση: Έμιλι Σάτον
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
από 5 ετών

Είναι παραμονή Χριστουγέννων και ο Θίο που έχει μείνει στο σπίτι με μία μπεϊμπι σίτερ, βλέπει από το παράθυρό του, ένα παράξενο αστέρι και αποφασίζει να κάνει μία ευχή: εύχεται να είχε μερικούς φίλους να του κάνουν παρέα. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα τα χριστουγεννιάτικα στολίδια αρχίζουν να ζωντανεύουν, έτοιμα να φέρουν τα πάνω κάτω… Μια τρυφερή ιστορία με μια υπέροχη εικονογράφηση, που μας ταξιδεύει στη μαγεία των Χριστουγέννων και των ονείρων.


4. Αγιοβασιλέματα
Κείμενο: Μαριέττα Κόντου
Εικονογράφηση: Βασίλης Κουτσογιάννης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
από 5 ετών

Η Ερμιόνη, ένα κορίτσι που έγραψε γράμμα στον Άγιο Βασίλη ζητώντας του να μην έρθει φέτος τα Χριστούγεννα, ξεκινάει ένα ταξίδι που θα της μείνει αξέχαστο.
Θα ανακαλύψει μέσα από μια υπέροχη περιπέτεια, μυστικά κρυμμένα από το παρελθόν που θα της λύσουν απορίες για το μέλλον, 
Θα ταξιδέψει εκεί που τα ρολόγια μετρούν τις ώρες τεμπέλικα, εκεί που τα αηδόνια, οι ελέφαντες, τα ποντίκια, οι κούκλες και οι χιονάνθρωποι μιλούν ανθρώπινα και περιμένουνε τον Άγιο Βασίλη.



5. Ο Χιονάνθρωπος
Κείμενο: Μάικλ Μορπούργκο
Εικονογράφηση: Ρόμπιν Σο
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
από 8 ετών

Όταν ο μικρός Τζέιμς ξυπνάει ένα πρωί του Δεκέμβρη και βλέπει το χιόνι να πέφτει, πετάγεται έξω και αρχίσει να φτιάχνει έναν χιονάνθρωπο. Με μάτια από κάρβουνα, ένα παλιό πράσινο καπέλο, κασκόλ, και ένα μανταρίνι για μύτη, ο χιονάνθρωπος του είναι τέλειος! Με το ζόρι τον εγκαταλείπει το βράδυ για να πάει για ύπνο. Αλλά στη μέση της νύχτας, ο Τζέιμς ξυπνάει και γλιστράει έξω και προς μεγάλη του έκπληξη, ο χιονάνθρωπος έχεις ζωντανέψει… 
Η κλασική ιστορία του Ρέιμοντ Μπριγκς, μαγεύει τους μικρούς αναγνώστες εδώ και 40 χρόνια. Ξεκινώντας ως εικονογραφημένο βιβλίο χωρίς λόγια, μεταφέρθηκε  στον κινηματογράφο και στο θέατρο αποσπώντας πολλά βραβεία.
Σε αυτή τη μοναδική έκδοση, ο Μάικλ Μορπούργκο την αναπλάθει, προσθέτοντας κείμενο μοιράζοντας εκ νέου την μαγεία της στην επόμενη γενιά.



6. Ρίκο και Όσκαρ
Χριστουγεννιάτικη Μαγεία
Κείμενο: Αντρέας Στραινχεφελ
Εικονογράφηση: Πέτερ Σέσοβ
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
από 8 ετών

Καθώς ο Ρίκο και ο Όσκαρ συναντιούνται κατηφορίζοντας τον κεντρικό δρόμο της πόλης τους ανήμερα τα Χριστούγεννα, με τσουχτερό κρύο και χιονιά για να αγοράσουν δώρα για τις οικογένειές τους μια μυστηριώδης περιπέτεια ξεκινά. 
Μια προσεγμένη και συγκινητική ιστορία για την φιλία, την πίστη και την καλοσύνη των ανθρώπων, μια ιστορία που διασκεδάζει όχι μόνο τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους αναγνώστες γεμίζοντας τους έμπνευση και ελπίδα.




7. Η νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη
Κείμενο: Σοφία Μαντούβαλου 
Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
από 4 ετών

Σύμφωνα με έναν παλιό ισπανικό θρύλο, ένας κόκορας λάλησε τη νύχτα των Χριστουγέννων επιβεβαιώνοντας την γέννηση του Χριστού, αναγγέλλοντας την νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη.
Τρυφερό και γεμάτο νοήματα το βιβλίο αυτό, συμπυκνώνει στις σελίδες του το βαθύτερο νόημα, όχι μόνο το Χριστουγέννων, αλλά και της ίδιας της ζωής.
Η ξεχωριστή νύχτα των Χριστουγέννων είναι μια καλή ευκαιρία για όλους μας, για αναγέννηση και ενδοσκόπηση!




8. Το σκουριασμένο τρίγωνο 
Κείμενο: Δημήτρης Μπογδάνος
Εικονογράφηση: Νικόλας Ανδρικόπουλος  
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
από 4 ετών
Κάποιες φορές, για να πιστέψουμε στα θαύματα, πρέπει να δούμε ένα να γίνεται. Άλλες πάλι, αν πιστέψουμε πολύ σε ένα θαύμα, τότε ίσως αυτό να συμβεί. Αυτά τα Χριστούγεννα, η μικρή Αθηνά θα ανακαλύψει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον μέσα από μια απίθανη συνάντηση.
Το σκουριασμένο τρίγωνο, είναι ένα υπέροχο παραμύθι, που μας προτρέπει να πιστέψουμε στον εαυτό μας, στην μαγεία, στην αγάπη αλλά και στα όνειρα που μπορεί να βγουν αληθινά!




9. Το τερατάκι των Χριστουγέννων 
ΚείμενοΤζάιλς Αντρέ 
Εικονογράφηση: Νίκι Ντάισον 
Εκδόσεις: Ψυχογιός
από 3 ετών

Όταν ο Άγιος Βασίλης αποφασίζει να κάνει ένα διάλειμμα από τη δουλειά του, ένα μικρό, ενθουσιώδες τερατάκι σπεύδει να τον βοηθήσει. Υπάρχει όμως, ένα πρόβλημα. Όλοι το φοβούνται! Θα καταφέρει το τέρας των Χριστουγέννων να πείσει τον κόσμο να δει πέρα από την εμφάνιση του και να εκτιμήσει την καλοσύνη που κρύβει στην καρδιά του;
Ένα βιβλίο με πολύ όμορφη εικονογράφηση και μια ιστορία, που μας θυμίζει πως δεν θα πρέπει να κρίνουμε τους ανθρώπους από την εμφάνισή τους, αλλά να τους αγαπάμε για την αγάπη που έχουν στην καρδιά τους!



10. Η νύχτα μετά την Πρωτοχρονιά
Κείμενο: Κες Γκρέι
Εικονογράφηση: Κλερ Πάουελ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
από 3 ετών

Είναι η νύχτα μετά την Πρωτοχρονιά, και ο Άγιος Βασίλης με τα ξωτικά του έχουν τελειώσει τη δουλειά. Τα δώρα έχουν μοιραστεί, το έλκηθρο μπήκε στο κουτί και έχει έρθει η ώρα για την μεγάλη την γιορτή!
Ένα γιορτινό βιβλίο με πολύ όμορφη και χαρούμενη εικονογράφηση.




11. Διασκέδαση στο χιόνι
Εκδόσεις: Ψυχογιός
από 4 ετών

Ένα βιβλίο με άπειρες δραστηριότητες, απίθανες κατασκευές, πολλά αυτοκόλλητα, παιχνίδια μνήμης αλλά και μαγικές μάσκες για να περάσουμε ευχάριστα τις διακοπές των Χριστουγέννων!



12. Γιορτινές δημιουργίες
Εκδόσεις: Ψυχογιός
από 4 ετών

Διαλέγουμε ανάμεσα σε 28 απίθανα γυαλιστερά φύλλα διαφόρων χρωμάτων, για να μετατρέψουμε κάθε εικόνα σε ένα λαμπερό έργο τέχνης. Ύστερα παίρνουμε τους αγαπημένους μας μαρκαδόρους και χρωματίζουμε τις όμορφες γιορτινές σελίδες!


13. Ατελείωτη διασκέδαση τα Χριστούγεννα
Κείμενο: Κίρστιν Ρόμπσον
Εικονογράφηση: Ντάνια Φλορίνο 
Εκδόσεις: Ψυχογιός
από 3 ετών

Άλλο ένα διασκεδαστικό βιβλίο δραστηριοτήτων, που θα μας συντροφεύσει στις γιορτές, γεμάτο γρίφους, ζωγραφιές και όμορφα κουίζ!




14. Ο Καρυοθραύστης Ένα Μαγικό Παραμύθι 
Εικονογράφηση: Συμπίλ
Εκδόσεις: Ψυχογιός 
από 3 ετών

Η γνωστή ιστορία του Καρυοθραύστη μέσα από μια πολύ όμορφη και γλυκιά εικονογράφηση!


15. Η νύχτα μετά την Πρωτοχρονιά
Κείμενο: Catherine Jacob
Εικονογράφηση: Ag Jatkowska
Εκδόσεις: Διόπτρα 
από 3 ετών

Όταν η μικρή Ρόζα έγραψε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη, ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα εμφανιζόταν στο παράθυρο της την παραμονή των Χριστουγέννων… Και όταν το μικρό ξωτικό της χαρίζει ένα μαγικό κουτί, η ευχή της θα βγει αληθινή!
Ένα πολύ όμορφο παραμύθι με πολύ γλυκιά εικονογράφηση, μια μαγική ιστορία με πολύχρωμα παραθυράκια και εικόνες έκπληξη!




16. Ένα γράμμα από τη θεία Ζοζεφίνα 
Κείμενο: Michael Engler
Εικονογράφηση: Martina Matos
Εκδόσεις: Διόπτρα 
από 4 ετών

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, η οικογένεια Ποντικόφσκι παίρνει ένα απρόσμενο γράμμα από την Αμερική. Η θεία Ζοζεφίνα, διάσημη πιανίστρια που δίνει ρεσιτάλ σε όλο τον κόσμο, σκοπεύει να τους επισκεφτεί. Οι Ποντικόφσκι όμως είναι φτωχοί, πώς θα φανούν αντάξιοι στις προσδοκίες της θείας;
Ο Κάσπαρ και η αδελφή του η Φελίτσια αποφασίζουν να ζητήσουν βοήθεια από τους γείτονες τους. Άλλωστε, τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή που ζεσταίνει τις καρδιές όλων μας! Μια όμορφη χριστουγεννιάτικη ιστορία, γεμάτη αγάπη και νοσταλγία, με μια πολύ όμορφη και ρετρό εικονογράφηση!



17. Ταξίδι στον Βόρειο Πόλο
Κείμενο: Βίκυ Κατσαρού 
Εκδόσεις: Διόπτρα 
από 3 ετών

Ποιος μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα σε μία νύχτα; Μα ο Άγιος Βασίλης φυσικά! Ταξιδεύουμε μαζί του μέσα από αυτό το βιβλίο στο Βόρειο Πόλο και ανακαλύπτουμε το μυστικό εργαστήρι των δώρων. Βρίσκουμε έξυπνα παιχνίδια, γιορτινές ζωγραφιές και πολύχρωμα αυτοκόλλητα για ατελείωτες ώρες διασκέδασης!



18. Το σπιτάκι του Άγιου Βασίλη
Κείμενο: Λύντη Γαλάτη 
Εκδόσεις: Διόπτρα 
από 3 ετών

Ταξιδεύουμε στη μακρινή χώρα του Άγιου Βασίλη, βλέπουμε το εργαστήρι με τα δώρα και γνωρίζουμε τα ξωτικά που ετοίμασαν για εμάς καταπληκτικά παιχνίδια, σελίδες ζωγραφικής γιορτινές κάρτες και αυτοκόλλητα.
Τέλος, γράφουμε το δικό μας γράμμα στον Άγιο Βασίλη και μέσα από αυτό το βιβλίο ζούμε την μαγεία των Χριστουγέννων!



19. Κάθε Παραμονή Χριστουγέννων 
Κείμενο- εικονογράφηση: Γουίλ Χίλενμπραντ
Εκδόσεις: Μίνωας 
από 4 ετών

Ο Άγιος Βασίλης είναι έτοιμος να ξεκινήσει για την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη αποστολή του, όμως οι τάρανδοι δεν είναι πουθενά! Μόνο αφότου θυμάται την γιορτινή τους παράδοση, δηλαδή την ανάγνωση ενός χριστουγεννιάτικου παραμυθιού, είναι και οι τάρανδοι έτοιμοι για αναχώρηση.
Το γιορτινό πνεύμα είναι διάχυτο σε αυτήν την χαριτωμένη χριστουγεννιάτικη ιστορία, που έχει ως θέμα την τήρηση των εορταστικών εθίμων παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα!



20. Τα Χριστούγεννα του μπαμπά Αρκούδου 
Κείμενο: Γ Καρίν-Μαρίν Αμιο
Εικονογράφηση: Ζεράλντ Γκερλέ
Εκδόσεις: Μίνωας 
από 3 ετών

Είναι Χριστούγεννα και τα αρκουδάκια είναι πολύ ενθουσιασμένα!
Όλη η οικογένεια ετοιμάζει τη λίστα με τα δώρα και διακοσμεί το σπίτι για την χριστουγεννιάτικη γιορτή.
Ο μπαμπάς Αρκούδος, θα εκπλαγεί με την έκπληξη που του ετοιμάζουν κάτω από το δέντρο τα αρκουδάκια του! Ένα βιβλίο για τα συναισθήματα, την συμπεριφορά και την οικογενειακή ζωή.




21. Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας σώζει την Πρωτοχρονιά 
Κείμενο: Σπύρος Πετρουλάκης
Εικονογράφηση: Νίκος Γιαννόπουλος 
Εκδόσεις: Μίνωας 
από 4 ετών

Πρωτοχρονιά δίχως δώρα δεν γίνεται! Ωστόσο τι μπορεί να συμβεί αν οι τάρανδοι κρυολογήσουν, έχουν πυρετό και φτερνίζονται; Να ακυρωθεί η Πρωτοχρονιά. Άρα, ούτε δώρα, ούτε Άγιος Βασίλης. Όταν όλα πάνε στραβά αναλαμβάνει δράση ο Δράκος μπουρμπουλήθρας.
Ένα βιβλίο που μας θυμίζει πως τις δύσκολες στιγμές, πρέπει να στεκόμαστε κοντά στους φίλους μας και να τους βοηθάμε.



22. Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία 
Κείμενο: Τσάρλς Ντίκενς 
Εικονογράφηση: Νίκος Γιαννόπουλος
Εκδόσεις: Μίνωας 
από 5 ετών

Ο σκληρός και τσιγκούνης Σκρούτζ ζει εδώ και πολλά χρόνια κλεισμένος στον εαυτό του. Τα Χριστούγεννα τον αφήνουν αδιάφορο. Αναρωτιέται γιατί να υπάρχουν. Δεν αντέχει τους ανθρώπους που αγαπούν τις γιορτινές μέρες και χαίρονται όσο αυτές πλησιάζουν. Δεν αντέχει ούτε τον ίδιο του τον ανιψιό τον μοναδικό του συγγενή. Μα εκείνα τα παγωμένα Χριστούγεννα, το χιόνι θα έφερνε μαζί του τρία πνεύματα για να του δώσουν ένα μάθημα. Τα πνεύματα θα ταξιδέψουν τον γέρο Σκρούτζ στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και θα τον ταρακουνήσουν για τα καλά. Αν δε ζεσταινόταν η παγωμένη του καρδιά, αν δεν άρχισε να δίνει αγάπη στους ανθρώπους, το μέλλον του θα ήταν πολύ άσχημο. Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία πρωτοδημοσιεύτηκε το 1843. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά έργα του σπουδαίου Άγγλου συγγραφέα Τσαρλς Ντίκενς και δίκαια συγκαταλέγεται στους θησαυρούς της κλασσικής λογοτεχνίας.



23. Εκατοντάδες Χιλιάδες Αγιοβασίληδες
Κείμενο: Χιρόκο Μοτάι
Εικονογράφηση: Μαρίκα Μαιγιάλα
Εκδόσεις: Πατάκη
από 5 ετών

Πώς ο πιο αγαπημένος πρωταγωνιστής των Χριστουγέννων καταφέρνει να φτάσει σε όλα τα παιδιά της γης μέσα σε λίγες μόνο ώρες; Η ιστορία της Γιαπωνέζας Χιρόκο Μοτάι, "Εκατοντάδες Χιλιάδες Αγιοβασίληδες", είναι πολύ γλυκιά, έξυπνη και αστεία και μας περιγράφει πώς ο Άγιος Βασίλης ευχήθηκε να γίνει χιλιάδες Αγιοβασίληδες ώστε να προλαβαίνει σε μία νύχτα να μοιράζει τα δώρα σε εκατομμύρια παιδάκια!
Ένα πολύ όμορφο βιβλίο με μια πολύ ωραία και καλλιτεχνική εικονογράφηση.





24. Ε Το Πνεύμα Του Χιονιού Δραστηριότητες και Παιχνίδια
Κείμενο: Maja Lunde
Εικονογράφηση: Lisa Aisato 
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
από 6 ετών

Μετά το πολύ όμορφο βιβλίο της "Το πνεύμα του χιονιού", η Μάγια Λούντε δημιουργεί ένα βιβλίο δραστηριοτήτων και παιχνιδιών, με πολύ όμορφες χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες, με παιχνίδια και μαγικές εικόνες, με μια συνταγή για το πιο νόστιμο κακάο και με χριστουγεννιάτικα στολίδια. 
Ένα βιβλίο με γιορτινά σταυρόλεξα κι άλλα πολλά που θα μας κρατήσουν συντροφιά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Εσάς, σας αρέσουν τα Ημερολόγια αντίστροφης μέτρησης; 
Έχετε ετοιμάσει κάποιο για φέτος;

Σας φιλώ

Βρείτε με σε
INSTAGRAM
και 

You May Also Like

0 σχόλια