5 συνήθειες που άλλαξαν την καθημερινότητά μου

by - Οκτωβρίου 10, 2023

 


Γεια σας και χαρά σας! Εύχομαι να είστε πολύ καλά.
Το τελευταίο διάστημα, όπως σας είπα και στο τελευταίο μου newsletter, νιώθω την ανάγκη για κάποιες αλλαγές στη ζωή και στην καθημερινότητά μου.
Αλλαγές που θα με βοηθήσουν να ζω πιο ήρεμα, πιο ουσιαστικά, πιο συνειδητά.
Προς αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν υιοθέτησα 5 καινούργιες συνήθειες, που στάθηκαν αφορμή ώστε να αλλάξει η καθημερινότητά μου προς το καλύτερο.
5 συνήθειες, που σκέφτηκα πως θα ήταν ωραίο να τις μοιραστώ μαζί σας.

#1 Οργάνωση ημέρας

Από παιδί, κρατώ ημερολόγιο. Θυμάμαι πως για πρώτη φορά στα 10 μου χρόνια, θέλησα να καταγράψω τα συναισθήματα μου, τις σκέψεις μου, αλλά και όλα όσα συνέβαιναν μέσα στη μέρα μου.
Όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίζω να γράφω σχεδόν καθημερινά στο ημερολόγιο μου, μόνο που τώρα πια, έχω προσθέσει και τη συνήθεια του να σημειώνω και όλα όσα πρέπει να γίνουν μέσα στη μέρα, βάζοντας σε προτεραιότητα αυτά που με δυσκολεύουν λίγο παραπάνω.
Κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ, γράφω αυτά που πρέπει να κάνω την επομένη και κάθε πρωί, τσεκάρω την λίστα μου για να ξέρω προς τα που να κινηθώ.
Παράλληλα κατά την διάρκεια της ημέρας, κάθε φορά που καταφέρνω να υλοποιήσω κάτι από την λίστα μου, το σβήνω, παίρνοντας την χαρά της πραγματοποίησης του.
Αυτή μου η συνήθεια, με βοηθάει στο να μην χάνομαι, με βάζει σε ροή και μου δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας και ικανοποίησης. 
Στο τέλος, βλέπω όλα όσα κατάφερα να κάνω, αλλά και όσα δεν μπόρεσα τελικά είτε γιατί με δυσκόλεψαν, είτε γιατί με άγχωσαν και με αποσυντόνισαν, μεταθέτοντάς τα, ως στόχους, για την επόμενη μέρα.


#2 Τακτοποίηση τσάντας

Η δεύτερη συνήθεια που έχω προσθέσει στην καθημερινότητα μου, είναι το να αδειάζω την τσάντα μου και να τακτοποιώ τα πράγματα της, κάθε φορά που γυρίζω στο σπίτι. 
Στο παρελθόν, δεν ήταν λίγες οι φορές που έψαχνα να βρω την κάρτα μου, την ατζέντα μου ή τα γυαλιά του ηλίου κ.λ.π. γιατί τα άφηνα στις εκάστοτε τσάντες που είχα μαζί μου. Επίσης δεν ήταν λίγες οι φορές, που ήταν γεμάτες με άχρηστα πράγματα, όπως μισοάδεια μπουκάλια με νερό, χαρτάκια από τσίχλες, παλιές σημειώσεις και αποδείξεις κ.α.
Τώρα, κάθε φορά που επιστρέφω στο σπίτι, αδειάζω την τσάντα μου και τοποθετώ τα διάφορα αντικείμενα στις θέσεις τους. 
Αυτή η απλή συνήθεια μου εξοικονομεί χρόνο, αποτρέπει το άγχος και με οργανώνει καλύτερα.


#3 Συμμαζεμένο σπίτι πριν τον ύπνο

Κάθε φορά που ξυπνάω το πρωί και το σπίτι μου δεν είναι τόσο τακτοποιημένο όσο θα ήθελα να είναι, σκέφτομαι ότι αν είχα κάποιο μαγαζί θα φρόντιζα με επιμέλεια να το καθαρίζω και να το ετοιμάζω για τους πελάτες της επόμενης μέρας.
Δεν ξέρω αν θα καταφέρω  γίνω πελάτης του εαυτού μου και να περιποιούμαι το σπίτι  κάθε που τελειώνει η μέρα μας, όμως προς το παρόν, κάνω ότι μπορώ ώστε το επόμενο πρωί να μας βρίσκει σε ένα μαζεμένο και καθαρό σπίτι.
Πιστεύω πως παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία μας και στην ενέργεια μας και μας βοηθάει να ξεκινάμε την μέρα με ηρεμία και χαρά, ακόμα κι αν κουραζόμαστε λιγάκι παραπάνω το προηγούμενο βράδυ.


#4 Κλειστά τηλέφωνα εν ώρα φαγητού

Κάποτε είχα έναν σκηνοθέτη στην δουλειά, που κάθε φορά το μεσημέρι, έκανε μια ώρα διάλειμμα για φαγητό, καθόταν κάπου ήσυχα και έκλεινε το κινητό του τηλέφωνο. 
Όταν τον είχα ρωτήσει αν κάνει το ίδιο και στο σπίτι του, μου είχε πει, "φυσικά"!
Έπαιρνε μια ώρα για να κάτσει στο τραπέζι και να φάει με την ησυχία του, κλείνοντας ανελλιπώς, το κινητό αλλά και το σταθερό του τηλέφωνο. Δεν ήθελε να τον διακόψει κανείς. Εκείνη η ώρα ήταν δική του.
"Ό,τι κι να είναι, μπορεί να περιμένει, δεν νομίζεις; Το φαγητό είναι ιερή απόλαυση!", έλεγε.
Το τελευταίο διάστημα τον έχω φέρει πολλές φορές στη μνήμη μου, αφού έχω υιοθετήσει κι εγώ αυτή του τη συνήθεια, κλείνοντας κινητό και σταθερό την ώρα του φαγητού, ευχαριστώντας τον σιωπηλά για την χαρά που μου προσέφερε με αυτή του τη συνήθεια.
Αν δεν το έχετε δοκιμάσει, κάντε το. Κλείστε τα τηλέφωνα και τις οθόνες σας όταν τρώτε και επικεντρωθείτε στο φαγητό σας. Κι αν οπωσδήποτε θέλετε κάποιον για παρέα, βάλτε λίγη μουσική. Δεν κάνετε μόνο καλό στην φυσική σας κατάσταση αλλά και στην ψυχή σας.


#5 Διάβασμα πριν τον ύπνο
 
Ένα από τα πράγματα που θέλησα να αλλάξω μετά το καλοκαιρινό μου digital detox, ήταν και το να βγάλω το κινητό μου εντελώς από το υπνοδωμάτιό μου.
Η συνήθεια που είχα πριν κοιμηθώ να ασχολούμαι με το κινητό μου κι ύστερα να το αφήνω στο κομοδίνο, δίπλα στο μαξιλάρι μου, ήταν ότι χειρότερο μπορούσα να κάνω στον εαυτό μου.
Πέρα από την ακτινοβολία που καταπονεί τα μάτια και επιβαρύνει τον εγκέφαλο, εικόνες, νέα, άχρηστες πληροφορίες συσσωρεύονταν στο μυαλό μου λίγο πριν κλείσω το μάτια μου, περνούσαν στο υποσυνείδητο μου και αναστάτωναν τον ύπνο μου.
Τη στιγμή που έπρεπε να χαλαρώσω, αφήνοντας πίσω μου όλα όσα με πίεζαν και με φόρτωναν κατά την διάρκεια της ημέρας, εγώ επέμενα να τα παίρνω μαζί μου και να μην αφήνω ούτε στιγμή τον εαυτό μου να αποσυνδεθεί. 
Τώρα πια, το κινητό μου κλείνει έξω από την κρεβατοκάμαρα μου 2 ώρες πριν πέσω για ύπνο και την θέση του παίρνει ένα ευχάριστο βιβλίο, που με συγκεντρώνει, με ηρεμεί και με βοηθά να κοιμηθώ χωρίς σκέψεις και άγχος.
Δοκιμάστε το. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα! 


Σας φιλώ

Βρείτε με σε
FACEBOOK  
INSTAGRAM
PINTEREST

You May Also Like

2 σχόλια

  1. Ανώνυμος11/10/23, 12:21 μ.μ.

    Σας ευχαριστω για τις προτασεις σας.Θα τις προσπαθησω και ειμαι εκ των προτερων σιγουρη οτι κατι καλο θα αποκομισω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο χαίρομαι!!! Κάθε προσπάθεια είναι σημαντική, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα!

      Διαγραφή