Όλα όσα έκανα στο digital detox μου

by - Αυγούστου 31, 2020


Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος τέτοια εποχή, έκανα με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία ένα digital detox, που τόσο πολύ το είχα ανάγκη. 
Κάνοντας μια δουλειά, που βασικό της χαρακτηριστικό είναι η πολύωρη παραμονή μου μπροστά σε μια οθόνη, είτε αυτή είναι ο υπολογιστής μου και το κινητό μου για το blogging είτε το μόνιτορ και το tablet για τις ανάγκες της μεταγλώττισης που κάνω στα studios, νιώθω πως είναι πολύ σημαντικό για μένα να μπορώ για ένα χρονικό διάστημα, να κλείσω τα πάντα και να απομακρυνθώ για λίγο από τον εικονικό κόσμο. 
Και δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος για να το κάνω αυτό, από την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, όπου όλοι, λίγο-πολύ, διακόπτουμε για ένα διάστημα τις δουλειές μας, παίρνοντας μερικές μέρες off μόνο για μας.
Για μένα τώρα πια, αυτό είναι αυτονόητο και απολύτως απαραίτητο για να μπορέσω να συνεχίσω να κάνω αυτή τη δουλειά. Είναι πολύ σημαντικό να μπορώ να απέχω από όλα όσα κάνω μέσα στον χρόνο, ζώντας για λίγο ελεύθερη και απαλλαγμένη από τους περισπασμούς του διαδικτύου, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στο τώρα, στον εαυτό μου και στην οικογένεια μου. 

Σας έχω ξαναμιλήσει σε AYTO μου το άρθρο, για την εθιστική συμπεριφορά που έχω σε σχέση με το ίντερνετ και πιο συγκεκριμένα με το Instagram
Άργησα να το καταλάβω, αλλά είναι γεγονός. Φυσικά και μου αρέσει πάρα πολύ η διαδικασία του μοιράσματος και της αλληλεπίδρασης μέσα από την συγκεκριμένη εφαρμογή, καθώς και η δυνατότητα που μου έχει δώσει στο να γνωρίσω όμορφους και αξιόλογους ανθρώπους αλλά και να προβάλω τη δουλειά μου. Όμως όταν όλο αυτό γίνεται εθιστικό, γεμίζοντάς με άγχος και στρες και φτάνοντάς με σε σημείο να χάνω το μέτρο και να μην μπορώ να κρατήσω τις απαιτούμενες αποστάσεις, τότε είναι η ώρα για κάτι δραστικό. 

Σε αυτή τη κομβική περίοδο που ζούμε, με το ίντερνετ και την εικονική πραγματικότητα να έχει μπει για τα καλά στη καθημερινότητά μας, με την πανδημία να απειλεί τις ζωές μας και με τις συνέπειες της στον εργασιακό και κοινωνικό μας χώρο (απώλειες θέσεων εργασίας, επιβολή τηλεργασίας και κατ’ επέκταση την εντύπωση ότι ο εργαζόμενος πρέπει να δουλεύει περισσότερες ώρες και να είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή, στέρηση των άμεσων διαπροσωπικών κοινωνικών σχέσεων και της δια ζώσης επαφής), πιστεύω πως είναι επιτακτικά αναγκαίο, να κάνουμε την προσωπική μας ενδοσκόπηση και να δούμε τι πραγματικά είναι σημαντικό για μας και τη ζωή μας. 

Ομολογώ πως αυτή τη φορά, δεν μου ήταν τόσο εύκολο όσο την πρώτη, να τα κλείσω όλα μονομιάς. Παρόλο που έσβησα τις εφαρμογές του Instagram και του Facebook από το κινητό μου, δεν ήταν λίγες οι φορές που έμπαινα στον πειρασμό να τις εγκαταστήσω ξανά, με το πρόσχημα πως μπορεί κάποιος να ήθελε να επικοινωνήσει μαζί μου για δουλειά ή για κάτι άλλο επείγον... 
Ευτυχώς όμως κατάφερα να αντισταθώ και αυτά που αποκόμισα τις 3 αυτές εβδομάδες του digital detox ήταν πολλά:


1. Βρήκα ηρεμία.
2. Κέρδισα άπλετο χρόνο.
3. Διάβασα αρκετά βιβλία για τα οποία θα σας μιλήσω πολύ σύντομα.
4. Είδα πολλά ντοκιμαντέρ σχετικά με τη  διατροφή αλλά και με το πως μπορεί κάποιος να ζει με λιγότερα υλικά αγαθά, που με επηρέασαν πολύ.
5. Έκανα πλάνα σχετικά με το blog μου και τα μελλοντικά του άρθρα.
6. Πέρασα πολλές όμορφες στιγμές παρέα με την οικογένειά μου, με το κινητό μου εντελώς κλειστό ή ξεχασμένο μέσα σε κάποια τσάντα.
7. Πήρα κάποιες σημαντικές αποφάσεις για την ζωή μου, για τις οποίες θα σας μιλήσω εν καιρώ.
8. Έφτιαξα γάλα αμυγδάλου.
9. Ζύμωσα ψωμί.
10. Έκανα διακοπές χωρίς να σκέφτομαι συνέχεια πώς να αιχμαλωτίσω την κάθε στιγμή. 
11. Έπαιξα επιτραπέζια παιχνίδια.
12. Είδα τους φίλους μου.
13. Πήγα θερινό σηνεμά.
14. Ξεκαθάρισα τα ρούχα στην ντουλάπα μου.
15. Συγκεντρώθηκα στο τώρα.
16. Ένιωσα την ανάγκη να κάνω μια καινούργια αρχή.
17. Πέρασα ουσιαστικό και ποιοτικό χρόνο με τον αγαπημένο μου.
18. Κοιμήθηκα πολλές ώρες.
19. Ασχολήθηκα με την ανακαίνιση του σπιτιού μας στην Ιθάκη.
20. Ένιωσα αισιοδοξία για το αύριο.
21. Συνειδητοποίησα τι τελικά είναι σημαντικό για μένα.


Δεν μπορώ να σας περιγράψω την γαλήνη και την ηρεμία των τελευταίων ημερών.
Επιτέλους! Σταμάτησαν οι περισπασμοί από τις ειδοποιήσεις και τους ήχους των μηνυμάτων, η δόνηση στην τσέπη του παντελονιού μου, ο πόνος στο δείκτη του χεριού μου από το διαρκές scroll down, το άγχος του να απαντήσω άμεσα στα mails και στα μηνύματα των άλλων.
Σταμάτησα να είμαι διαθέσιμη γενικός και αορίστως και απόλαυσα μέχρι την τελευταία στιγμή την ελευθερία που μου προσέφερε αυτή απομάκρυνσή μου από το διαδίκτυο. 
Το μόνο σίγουρο είναι πως θα το ξανακάνω, ενώ παράλληλα θα εφαρμόσω περισσότερο τα 5 κόλπα μου για να μειώσω την χρήση του κινητού στην καθημερινότητά μου.
Τέλος δεν σας κρύβω πως μου λείψατε πολύ και πως χαίρομαι ιδιαίτερα που τις επόμενες μέρες θα έχω την ευκαιρία να σας μιλήσω για τα νέα μου projects αλλά και για πολλά άλλα ωραία πράγματα!
Για αυτό μείνετε συντονισμένοι. 

Εσείς; Έχετε δοκιμάσει να κάνετε digital detox; Ποια είναι η άποψή σας;

Σας φιλώ
 

Βρείτε με σε
και 

You May Also Like

2 σχόλια

  1. Γειά σου Ζωή μου! Καλώς ήρθες και πάλι! Ήρθες και ομορφυνες τα πάντα, με τη γλύκα σιυ, τη ζεστή ομορφιά σου, τον όμορφο λόγο σου, την τόσο άμεση και ζεστή σου, ειλικρινή και δοτική επικοινωνία σου! Με το ωραίο σου, αληθινό κείμενο! Χαίρομαι που είσαι τόσο καλά, γεμάτη, αναζωογονημενη! Να κάνεις πάντα αυτό που χρειάζεται για να είσαι καλά, να σε φροντίζεις! Καλή αρχή, φιλιά πολλά, καλό μας φθινόπωρο από αύριο! 🙏💖🌹🌟

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ τόσο πολύ για τα καλά σου λόγια!!! Δεν ξέρω τι να πω... ευχαριστώ!

      Διαγραφή