Θέατρο: Ζωρζ Νταντέν Ο Άναυδος Σύζυγος

by - Νοεμβρίου 05, 2018


Γεια σας και χαρά σας!
Την περασμένη Πέμπτη, βρέθηκα στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης "Ζωρζ Νταντέν: Ο Άναυδος Σύζυγος" του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη στο θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν.
Η κωμωδία  αυτή του Μολιέρου είναι ένα από τα λιγότερο παιγμένα έργα του, με πρωταγωνιστή τον Ζωρζ Νταντέν έναν ζηλιάρη σύζυγο που προσπαθεί να επιβεβαιώσει και να αποδείξει πως η γυναίκα του τον απατά. 
Ο γάμος του, μια συναλλαγή ανάμεσα στον ίδιο και στα πεθερικά του, σε μια προσπάθειά του να ανατρέψει την ταξική του αδυναμία και να εισχωρήσει στον κύκλο των ευγενών. Αντάλλαγμα, η οικονομική του συνδρομή στον δικό τους οικονομικό μαρασμό. Μια συναλλαγή που εν πολλοίς αντικατοπτρίζει και τις προβληματικές σχέσεις της σύγχρονης κοινωνίας, όπου η γυναίκα απατά τον σύζυγό της, αλλά ταυτόχρονα μένει κοντά του μόνο για τους τύπους και τα λεφτά. 


Η Μαριάννα Κάλμπαρη σοφά αναδεικνύει κυρίως τύπους στο έργο (τον ζηλιάρη σύζυγο, την πεθερά, τον ορμητικό ευγενή) και όχι χαρακτήρες, κρατώντας την ουσία και μεταφέροντας την δράση στο τώρα, στήνοντας μια παράσταση με έντονο το στοιχείο του κιτς και της ελληνικής πραγματικότητας.
Η σκηνή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν μετατρέπεται σε ένα κακόγουστο κέντρο διασκέδασης που θυμίζει έντονα αυτά τις εθνικής οδού, με τους πρωταγωνιστές να πίνουν ουίσκι, να τρώνε πατατάκια, να πετάνε λουλούδια και να χορεύουν από τσιφτετέλι μέχρι χασαποσέρβικο, λουσμένοι σε έντονα και πολύχρωμα φώτα.
Η αποδόμηση είναι ολοκληρωτική αλλά πετυχαίνει τον σκοπό της.
Οι ρόλοι ντυμένοι με βελούδα και λεοπάρ, απευθύνονται κυρίως στο κοινό και σπάνια κοιτάζονται μεταξύ τους καθώς μιλούν, τονίζοντας έτσι την απουσία συναισθημάτων.
Όλοι οι ηθοποιοί: Βασίλης Μαυρογεωργίου, Σύρμω Κεκέ, Νέστωρ Κοψιδάς, Κατερίνα Λυπηρίδου, Δημήτρης Μαγγίνας, Κώστας Κουτσολέλος, δίνουν των καλύτερο τους εαυτό και δεν σου αφήνουν περιθώρια να τους ξεχωρίσεις από τον ρόλο που υποδύονται.
Μια καλοδουλεμένη παράσταση με έντονο το στοιχείο της φάρσας, που σε διασκεδάζει αλλά ταυτόχρονα σε προβληματίζει και σε κάνει να αναλογιστείς τους συμβιβασμούς και τις συμβάσεις που έχεις κάνει κι εσύ στην ζωή σου.
Να πας να την δεις. Σου την προτείνω.


Πληροφορίες παράστασης:

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν: Φρυνίχου 14, Πλάκα τηλ. 210 3222464 
Συγγραφέας: Μολιέρος
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
ΜετάφρασηΜαριάννα Κάλμπαρη
Μουσική επιμέλεια: Νέστωρ Κοψιδάς
Σκηνικά/κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη
Φωτισμός: Στέλλα Κάλτσου 
Διάρκεια: 1 ώρα και 20 λεπτά χωρίς διάλειμμα 

Σας φιλώ

Βρείτε με σε
FACEBOOK  
και 

You May Also Like

0 σχόλια