Μεγάλη βιβλιοφάγος: Έξι βιβλία που διάβασα τελευταία

by - Αυγούστου 29, 2018


Το καλοκαίρι, πέρα από περίοδος ξεκούρασης, χαλάρωσης και διακοπών, είναι για μένα και η κατάλληλη στιγμή να διαβάσω τα βιβλία που δεν έχω καταφέρει να διαβάσω το χειμώνα.
Σήμερα θέλω να σας μιλήσω για έξι βιβλία που διάβασα τελευταία, έξι βιβλία που μου άρεσαν πολύ, έξι βιβλία που με ταξίδευσαν και μου χάρισαν πολύ όμορφες στιγμές.



1. "Κάτω από τον πορφυρό ουρανό"
ΜΑΡΚ ΣΑΛΙΒΑΝ
εκδόσεις Οξύ

Φαντάσου να ανοίγεις ένα βιβλίο, και να πέφτεις μέσα του έτσι όπως θα έπεφτες μέσα σε μια πισίνα.
Αυτό συνέβη σε μένα μόλις άνοιξα το βιβλίο "Κάτω από τον πορφυρό ουρανό" του Μαρκ Σάλιβαν.
Βούτηξα μέσα του για τα καλά και δεν ήθελα να βγω από κει με τίποτα.
Η αληθινή ιστορία του Πίνο Λέλα, ενός έφηβου Ιταλού κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου, που απέτρεψε τον συγγραφέα από μια πιθανή αυτοκτονία, με έκανε να διαβάσω το βιβλίο των 600 περίπου σελίδων μέσα σε δυο μέρες!
Ο Πίνο Λέλα, ένα αγόρι που αψηφά των κίνδυνο και φυγαδεύει Εβραίους από τις Άλπεις, ερωτεύεται παράφορα την όμορφη Άννα και γίνεται προσωπικός οδηγός του στενού συνεργάτη του Αδόλφου Χίτλερ στην Ιταλία, ονειρεύεται μια ζωή ελεύθερη, ανέμελη, γεμάτη μουσική, κρασί και όμορφα ταξίδια. Σπάνια μου συμβαίνει να μπαίνω τόσο βαθιά στην ιστορία, ώστε να νιώθω γύρω μου το περιβάλλον για το οποίο διαβάζω.
Ο Σάλιβαν καταφέρνει να δημιουργήσει ένα "κινηματογραφικό" βιβλίο, έναν συγκινητικό αντιφασιστικό ύμνο, που σε καθηλώνει και σε γεμίζει ελπίδα και θάρρος για τη ζωή, που σε προτρέπει να ζήσεις την κάθε σου στιγμή σαν να είναι η τελευταία.
Το "Κάτω από τον πορφυρό ουρανό", έχει γίνει best seller με πωλήσεις που έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο αντίτυπα, και σύντομα θα μεταφερθεί και στην μεγάλη οθόνη, ενώ ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, Πίνο Λέλα ο οποίος είναι εν ζωή, από αφανής ήρωας πήρε επιτέλους την αναγνώριση που του αξίζει.



2. "Η δική μου ιστορία"
ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΜΙΓΙΑΣ
εκδόσεις Ψυχογιός

"Η δική μου ιστορία", του Χουάν Χοσέ Μιγιάς, είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται μέσα σε μερικές ώρες, αφήνοντάς σου όμως σκέψεις που σε συντροφεύουν για μέρες.
Ένα δωδεκάχρονο αγόρι, αφηγείται αφοπλιστικά και με τόλμη την ιστορία της ζωής του και την στιγμή που του άλλαξε για πάντα τη ζωή.
Ζώντας μέσα σε μια τυπική οικογένεια, όπου οι υποχρεώσεις και η καθημερινότητα των γονιών του αποκτούν μεγαλύτερη αξία από αυτόν, όπου οι προσπάθειές του για αποδοχή πέφτουν συνεχώς στο κενό, και όπου η εφηβεία και η πορεία προς την ενηλικίωση μοιάζει με Γολγοθάς, αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή του πηδώντας από μια γέφυρα.
Αντ αυτού όμως, και άθελά του, προκαλεί ένα θανατηφόρο δυστύχημα που θα σημαδεύσει για πάντα τη ζωή του. 
"Η δική μου ιστορία", είναι ένα μικρό μα συνάμα πολύ δυνατό βιβλίο, το οποίο πραγματικά με έβαλε σε σκέψεις για όλα όσα συμβαίνουν μέσα από τις κλειστές πόρτες κάθε οικογένειας.
Μυστικά που κρατούνται καλά φυλαγμένα, από φόβο μήπως ανατινάξουν την ήδη σαθρή σχέση των γονιών, καταστάσεις που δημιουργούν ανεπανόρθωτα τραύματα στα παιδιά αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό, και άνθρωποι που παλεύουν να κάνουν το "εγώ" "εμείς", με ολέθρια αποτελέσματα.
"Η δική μου ιστορία", μέσα από την ευαίσθητη και εύστοχη γραφή του Χουάν Χοσέ Μιγιάς, είναι ένα βιβλίο που αφηγείται όλα όσα ο καθένας μας δε βρίσκει το κουράγιο να εξομολογηθεί.



3. "Καλή αντάμωση εκεί ψηλά"
ΠΙΕΡ ΛΕΜΕΤΡ
εκδόσεις Μίνωας 

Το "Καλή αντάμωση εκεί ψηλά" του Πιέρ Λεμέτρ, ένα βιβλίο που βραβεύτηκε με το βραβείο Goncourt το 2013 και ξεπέρασε τα 600.000 αντίτυπα, το διάβασα μέσα σε μερικές μέρες, και ήταν τόσο έντονο που με έκανε να αναβάλω την προβολή της ταινίας με θέμα το βιβλίο, μέχρι να το βγάλω από το μυαλό μου!
Με την λήξη του Α' Παγκοσμίου πολέμου, δυο στρατιώτες επιστρέφουν από τα χαρακώματα φέροντας σοβαρά σωματικά και ψυχικά τραύματα. Η μοίρα θα ενώσει τις ζωές τους για πάντα και θα τους φέρει αντιμέτωπους με τις παράπλευρες απώλειες του φρικτού πολέμου, με τον εαυτό τους, τις αδυναμίες τους και τους φόβους τους, καθώς και με τον κυνισμό, την βαρβαρότητα και την παραλογισμό που αφήνει πίσω του ο εκάστοτε πόλεμος.
Το "Καλή αντάμωση εκεί ψηλά" είναι ένα να μυθιστόρημα γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις που δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Ένα βιβλίο που μιλά για το εμπόριο που στήνετε γύρω από έναν πόλεμο και για την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Ένα καλογραμμένο βιβλίο που ζωντανεύει με την μαεστρία του εξαιρετικού Λεμέτρ την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής, η οποία μεταξύ μας, δεν απέχει και πολύ από την δική μας. 



4. "Το βαμμένο πουλί"
ΓΙΕΡΖΙ ΚΟΖΙΝΣΚΙ
εκδόσεις Μεταίχμιο

Τι να πω τώρα για αυτό το βιβλίο, το οποίο με καθήλωσε με την συγκλονιστική, σκληρή και ειλικρινή γραφή του σπουδαίου Πολωνού (εβραϊκής καταγωγής) συγγραφέα Γιέρζι Κοζίνσκι;
Το "Το βαμμένο πουλί", είναι ένα βιβλίο που σίγουρα δεν σου χαϊδεύει τα μάτια.
Είναι η συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης ενός εξάχρονου αγοριού στην Ανατολική Ευρώπη, κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου, καταδεικνύοντας την φθορά της ανθρώπινης υπόστασης μέσα στον πόλεμο. Μέσα από τα μάτια ενός εξάχρονου παιδιού, η ανθρώπινη υπόσταση ξεγυμνώνετε και φανερώνει, όλα τα ακραία και βάναυσα ένστικτά της. Ο άνθρωπος γίνεται ζώο, προκειμένου να δείξει την δική του κυριαρχία, σε ότι νομίζει ότι του ανήκει στη ζωή.
"Το βαμμένο πουλί", είναι ένα βιβλίο που με στοίχειωσε για αρκετές μέρες, σε βαθμό που το διάβαζα επίτηδες αργά γιατί δεν ήθελα να τελειώσει. Ομολογώ πως είχε σημεία που αδυνατούσα να κοιτάξω, τόσο σκληρά και αιχμηρά μα ταυτόχρονα τόσο αληθεινά, που με κάρφωναν κατευθείαν στην καρδιά.
Η προσπάθεια ενός αθώου πλάσματος κατά τη διάρκεια του πολέμου,  που διεκδικεί με νύχια και με δόντια το δικαίωμά του στη ζωή, είναι τόσο διαχρονική, που "Το βαμμένο πουλί" θα μπορούσε να είναι ένα σύγχρονα βιβλίο με αντιστοιχίες στην σημερινή ζωή των ασυνόδευτων παιδιών, θυμάτων του πολέμου, που φτάνουν καθημερινά στα σύνορα μας.
Ο Κοζίνσκι μετά την έκδοση του βιβλίου του το 1965, προκάλεσε αντιφατικά συναισθήματα και έγινε αντικείμενο βίαιων αντιδράσεων, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε ένα κλασσικό βιβλίο που γίνεται αφορμή για μια προσωπική ενδοσκόπηση.




5. "Κρυφές ζωές"
ΑΛΕΞ ΚΡΙΣΤΟΦΙ
εκδόσεις Ψυχογίος 

Είναι κάποιες σχέσεις που μας σημαδεύουν για πάντα. Σχέσεις που μας αφήνουν για χρόνια να παλεύουμε με όλα όσα έπρεπε να κάνουμε και δεν μπορέσαμε να κάνουμε. Σχέσεις που μας ακολουθούν σε κάθε βήμα της ζωής μας, σε κάθε μας απόφαση, σε κάθε μας προσπάθεια για μια νέα αρχή.. 
Για μια τέτοια σχέση μιλάει το βιβλίο "Κρυφές ζωές", για μια ιστορία αγάπης που διαδραματίζεται στο Παρίσι το 1958, και που φέρει αναπόφευκτα μαζί της, τα σημάδια από τα βίαια γεγονότα που συντάραξαν την Ευρώπη κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου.  
Ένα βιβλίο που σε παίρνει από το χέρι και σε ταξιδεύει στα στενά δρομάκια και στα μεγάλα βουλεβάρτα αυτής της υπέροχης πόλης, κάνοντάς σε μάρτυρα μιας δυνατής ερωτικής ιστορίας.



6. "Το χρονικό του έρωτα"
ΑΛΑΙΝ ΝΤΕ ΜΠΟΤΟΝ
εκδόσεις Πατάκη

Τι είναι έρωτας; Μπορεί να διαρκέσει καιρό ή θα χαθεί ως άλλο παιδί, μέσα στο δάσος της καθημερινότητας με τις πρώτες καταιγίδες που θα ξεσπάσουν μέσα στη σχέση;
Κι ο γάμος; Μήπως τελικά είναι ένα στοίχημα που σκοτώνει τον έρωτα, και αφήνει ξέπνοα τα ζευγάρια να αντιμετωπίσουν μετά την πραγματικότητα;
Στο "Χρονικό του έρωτα", ένα ζευγάρι ερωτεύεται με την πρώτη ματιά και αποφασίζει να ενώσει τη ζωή του για πάντα.
Ζουν αυτό που λέμε την απόλυτη ευτυχία, το παραμύθι. Τι γίνεται όμως όταν η καθημερινότητα τους ξυπνά από τον λήθαργο της ιδανικής συνθήκης; Όταν αποκτούν ένα παιδί και η ζωή τους αλλάζει ριζικά και αρχίζει και φορτώνεται με υποχρεώσεις και στιγμές χωρίς ηλιοβασιλέματα, ταξίδια και βραδιές όλο πάθος;
Η καθημερινότητα, οι εντάσεις, η γκρίνια, η διαχείριση των χρημάτων, δημιουργούν ρωγμές στη σχέση και καλούν το ζευγάρι να πάρει θέση και να παλέψει για την επιβίωση του γάμου του.
Κάτι δηλαδή που συμβαίνει σε όλους μας και όχι μόνο στα παραμύθια.
Ο Αλέν Ντε Μποττόν μέσα από το "Το χρονικό του έρωτα", διερευνά με φιλοσοφική και ψυχολογική διεισδυτικότητα τι συμβαίνει μετά τη γέννηση του έρωτα, γράφοντας ένα μυθιστόρημα που ισορροπεί μεταξύ μυθοπλασίας, δοκιμίου και ψυχαναλυτική μελέτης, μετατρέποντας μια απλή ιστορία αγάπης σε δοκίμιο ψυχαναλυτικής βοήθειας, που μπορεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματά μας.
Είμαι σίγουρη πως μέσα στις σελίδες του βιβλίου, θα βρεις γνώριμα κομμάτια του εαυτού σου και της σχέσης σου και κάποιες απαντήσεις σε τυχών ερωτήματά σου.


Σας φιλώ

Βρείτε με σε
FACEBOOK  
και 


You May Also Like

2 σχόλια

  1. Εξαιρετικά φαίνονται όλα! Σχεδόν όλα έχουν αναφορές στους μεγάλους πολέμους. Μου αρέσει αυτός ο ιστορικός καμβάς!.Το κάτω απ τον πορφυρό ουρανό και το καλή αντάμωση εκεί ψηλά θα τα προσθέσω δτη βιβλιοθήκη μου άμρεσα. Ευχαριστούμε για τις προτάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα μου αρέσει πολύ αυτή η περίοδος της ιστορίας, που αν το σκεφτείς δεν απέχει και πολύ μακριά από αυτό που ζούμε τώρα...
      Και τα έξι βιβλία είχαν ένα κοινό άξονα, ενώ ταυτόχρονα το καθένα από αυτά, με ταξίδεψε με το δικό του τρόπο!

      Διαγραφή