Μεγάλη βιβλιοφάγος: Το δώρο του θυμού

by - Μαΐου 14, 2018


Είναι μερικά βιβλία που δεν θες να τελειώσουν και που ξέρεις πως μόλις τελειώσουν θα θέλεις να τα διαβάσεις ξανά και ξανά.
Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και "Το δώρο του Θυμού" από τις εκδόσεις Διόπτρα, του Arun Gandhi εγγονού του Μαχάτμα Γκάντι.
Ένα βιβλίο γεμάτο προσωπικά παραδείγματα και αληθινά βιώματα του συγγραφέα που, στα δώδεκά του, έμεινε δύο χρόνια κοντά στον παππού του, αυτήν την εμβληματική μορφή της ιστορίας που μαχόταν πάντα για την παγκόσμια ειρήνη και την ισότητα.
"Το δώρο του θυμού" δεν είναι ακόμα  μια βιογραφία ή ένα βιβλίο με αποφθέγματα σχετικά με την αγάπη και το σεβασμό ή με τσιτάτα για μια καλύτερη ζωή.
Είναι ένα βιβλίο που αγγίζει κομμάτια όλων μας, μέσα από την εξιστόρηση του οράματος του Γκάντι, για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης, ειρήνης και αγάπης.
11 μαθήματα ζωής, από έναν άνθρωπο που, ενώ στην συνείδηση του κόσμου, κυριαρχεί ως άγιος, ο ίδιος δεν παρέλειπε ποτέ να μιλά για τα λάθη και τις ατέλειες που συνόδευαν την ανθρώπινη και φθαρτή του ύπαρξη.
Πιο επίκαιρη παρά ποτέ, η φιλοσοφία της μη βίας του Γκάντι, προτρέπει τον αναγνώστη να μάθει να αντιμετωπίζει τις δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις της ζωής του, χωρίς την άσκηση λεκτικής ή σωματικής βίας. Η φιλοσοφία της μη βίας, δεν έχει την λογική της παθητικότητας. Κάθε άλλο. Ένα από τα μαθήματα του βιβλίου είναι και το "Να μη φοβάστε να μιλάτε", και κατ' επέκταση να λέτε και ΌΧΙ όπου αυτό νιώθετε ότι είναι απαραίτητο:  "Ένα ¨όχι¨ που βγαίνει από μια βαθιά πεποίθηση είναι καλύτερο από ένα ¨ναι¨ που ξεστομίζεται για να ευχαριστήσει ή ακόμα χειρότερα, για την αποφυγή προβλημάτων".
Τα μαθήματα ζωής που προτείνει "Το δώρο του Θεού", συνοψίζουν έννοιες όπως η ταπεινότητα, η κατάθλιψη, η μοναξιά, η φιλία, η οικογένεια, το γνώθι σαυτόν κ.ά.
Σε κάθε κεφάλαιο του βιβλίου, ο Αρούν Γκάντι ξετυλίγει τις αναμνήσεις από τα χρόνια που πέρασε δίπλα στον σοφό παππού του, εξιστορεί όλα όσα έβλεπε, άκουγε και μάθαινε, γράφοντας έτσι ένα βιβλίο που ευαισθητοποιεί και ταυτόχρονα αφυπνίζει τον αναγνώστη.


Σας φιλώ

Βρείτε με σε
FACEBOOK  
και 

You May Also Like

1 σχόλια