Μικρή βιβλιοφάγος: 20 βιβλία για τα Χριστούγεννα #2

by - Δεκεμβρίου 30, 2018


Γεια σας και χαρά σας!
Λίγο πριν μας αφήσει η χρονιά, σας δείχνω μερικά ακόμα από τα βιβλία που ξεχωρίσαμε το 2018! Εδώ μπορείτε να δείτε το πρώτο μέρος.
Ελπίζω κάποια από αυτά να σας αρέσουν και να φροντίσετε να τα πάρετε κι εσείς για σας ή για τους αγαπημένους σας.
Καλή χρονιά να έχουμε με όμορφα βιβλία για παρέα!


9. 20 Σπουδαία αγόρια που άλλαξαν τον κόσμο
Κείμενο: Rosalba Troiano, Jacopo Olivieri
Μετάφραση: Ευγενία Κολυδά
Εκδόσεις: Διόπτρα
από 8 ετών


Σίγουρα θα έχετε δει τελευταία να κυκλοφορούν βιβλία σχετικά με γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο! Κορίτσια που η επιμονή, το θάρρος, το κουράγιο και τα θέλω τους έγιναν η αφορμή να αλλάξει κάτι στην ροή του κόσμου...
Αυτό όμως που δεν έχουμε δει, είναι ένα βιβλίο που να μιλάει για αγόρια και για τα κατορθώματά τους!
Το βιβλίο "20 Σπουδαία αγόρια που άλλαξαν τον κόσμο" από τις εκδόσεις Διόπτρα, έρχεται να δώσει τη λύση!
Μας μιλάει για 20 σπουδαίους άντρες, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Πάμπλο Πικάσο, Έλβις Πρίσλεϊ κ.α. χωρίζοντάς τους σε ενότητες όπως: Μεγάλοι Ηγέτες, Αθλητές, Ζωγράφοι, Εξερευνητές κλπ.
Οι πρωταγωνιστές μιλούν για την προσωπική τους ιστορία σε πρώτο πρόσωπο, σα να κάνουν μια εξομολόγηση!
Ξεκινώντας από τα παιδικά τους χρόνια, ξετυλίγουν το κουβάρι της ιστορίας τους κάνοντας αναφορές και στην εκάστοτε περίοδο όπου έζησαν.
Το "20 Σπουδαία αγόρια που άλλαξαν τον κόσμο" είναι ένα πολύ ωραίο βιβλίο για αγόρια αλλά και για κορίτσια, μεγάλα και μικρά!




10. Ο μεγάλος Θυμός
Κείμενο-εικονογράφηση: Mireille d' Allance
Μετάφραση: Χριστίνα Σιδηροπούλου
Εκδόσεις: Ηλίβατον
από 4 ετών


Πώς θα ήταν άραγε ο θυμός αν είχε μορφή και πρόσωπο;
Ο Μάριος είναι πολύ θυμωμένος και του φταίνε όλα. Ο θυμός του έχει πάρει σάρκα και οστά και έχει γίνει ένας μεγάλος κόκκινος γίγαντας που ορίζει τις κινήσεις του και την συμπεριφορά του. Σπάει και διαλύει τα παιχνίδια του Μάριου, φωνάζει και κάνει τα πάντα άνω κάτω, μέχρι που ο Μάριος καταλαβαίνει πως δεν ορίζει πια τον εαυτό του και πως ο θυμός του κάνει κουμάντο. Κι έτσι αποφασίζει πως δεν πάει άλλο και παίρνει την υπόθεση στα χέρια του.
Η Mireille d' Allance μέσα από το βιβλίο της "Ο μεγάλος Θυμός"μιλάει με απλά λόγια και εικόνες, για τα συναισθήματα που νιώθει ο μικρός της ήρωας, απενοχοποιώντας τον σε σχέση με αυτά.
Δεν τον κρίνει ούτε προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις. Κι έτσι οδηγεί το παιδί στο να αλλάξει την διάθεσή του και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, βιώνοντας τον θυμό του και την βούλησή του να παραμείνει ή όχι με αυτόν.
Ένα πολύ όμορφο βιβλίο για το συναίσθημα του θυμού και την διαχείριση του!


11. Άρμστρονγκ Το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού
Κείμενο-εικονογράφηση: Τόρμπεν Κούλμαν
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
από 7 ετών


Στο βιβλίο "Άρμστρονγκ Το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού", ο Άρμστρονγκ ένα ποντικάκι όλο περιέργεια, αποφασίζει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να ταξιδέψει στο φεγγάρι, κάτι που μέχρι τότε δεν το έχει πετύχει κανείς!
Η υλοποίηση του ονείρου του κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Ο Άρμστρονγκ αντιμετωπίζει δυσκολίες και εμπόδια μα δεν το βάζει κάτω.
Μας παίρνει μαζί του στο υπέροχο αυτό του ταξίδι και μας γνωρίζει τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία της αστρονομίας και του πρώτου ανθρώπου που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι! 
Η γραφή και η εικονογράφηση του Τόρμπεν Κούλμαν αποδίδουν με εξαιρετικό τρόπο την ιστορία, κάνοντάς μας συνταξιδιώτες του μικρού Άρμστρονγκ στην πραγματοποίηση του ονείρου του, θυμίζοντας μας πως και τα πιο απίθανα όνειρα βγαίνουν αληθινά αν τα πιστεύουμε!




12. Ταξίδι 
Aaron Becker
Εκδόσεις: Φουρφούρι
από 6 ετών


Το "Ταξίδι" είναι ένα βιβλίο δίχως κείμενο που παρόλα αυτά διαβάζεται! και μάλιστα μονορούφι.
Η Σάρα, εγώ έτσι ονόμασα την μικρή ηρωίδα της ιστορίας, βαριέται αφόρητα στο σπίτι που μένει με τους γονείς της, αφού και οι δυο τους ασχολούνται με δικά τους πράγματα, χωρίς να της δίνουν ιδιαίτερη σημασία.
Τότε εκείνη αποφασίζει να αποδράσει, ζωγραφίζοντας μια κόκκινη πόρτα στον τοίχο του δωματίου της, μια πόρτα που θα την οδηγήσει στον κόσμο της περιπέτειας και της φαντασίας!
Με το κόκκινο μολύβι στο χέρι της, το ταξίδι της γίνεται ονειρικό.
Ο Aaron Becker, δημιουργεί με τις υπέροχες εικόνες και τα άπειρα κρυμμένα λόγια του, ένα βιβλίο για όλες τις ηλικίες που εξάπτει την φαντασία του αναγνώστη και τον ταξιδεύει στην χώρα των παραμυθιών με τον καλύτερο τρόπο! 


13. Ο μικρός δράκος Καρύδας, επίσκεψη στον Αϊ-Βασίλη
Κείμενο-εικονογράφηση: Ίνγκο Ζίγκνερ
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
από 5 ετών

Τί είναι τέλος πάντων αυτός ο Αϊ-Βασίλης; Άγιος ή μήπως πειρατής ή μάγος; Ο μικρός δράκος Καρύδας και η σκαντζοχοιρίνα Ματίλντα επιστρέφουν σε νέες περιπέτειες, ψάχνοντας να βρουν τον Αϊ-Βασίλη για να τον γνωρίσουν από κοντά!
Άλλο ένα βιβλίο προστέθηκε στην αγαπημένη μας σειρά από τον Ίνγκο Ζίγκνερ, συγγραφέα και εικονογράφο του γλυκύτατου δράκου Καρύδα και αυτή τη φορά μας ταξιδεύει στο Χωριό των Χριστουγέννων και στο σπίτι του Άγιου Βασίλη, βάζοντάς μας για τα καλά στο πνεύμα των γιορτών!
"Ο μικρός δράκος Καρύδας, επίσκεψη στον Αϊ-Βασίλη" είναι μια πολύ γλυκιά ιστορία που μας μιλάει για την αγάπη, το θάρρος και την χαρά του να μοιράζεσαι!



14. Η κυρά Διατροφή πρώτη στη μαγειρική!
Κείμενο: Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου
Εικονογράφηση: Νίκος Γιαννόπουλος
Εκδόσεις: Τζιαμπίρης Πυραμίδα
από 5 ετών


Στην κουζίνα της κυρά Διατροφής, τα τρόφιμα ξεσηκώθηκαν και άρχισαν να τσακώνονται για το πιο είναι το πιο σημαντικό από όλα. Και η κυρά Διατροφή, αποφάσισε να βάλει μια τάξη. Κάθισε λοιπόν και τα άκουσε προσεκτικά. Μίλησαν όλα με σειρά! Το γάλα, τα γλυκά, τα φρούτα, το ψωμί και τα ζυμαρικά. Και εκείνη έβαλε το καθένα στη θέση που του αρμόζει και έφτιαξε την πυραμίδα της σωστής διατροφής για να μάθουν όλα τα παιδιά να τρέφονται σωστά.
Ένα βιβλίο που μυεί τα παιδιά με χιούμορ και φαντασία στην ισορροπημένη διατροφή καθώς και να τα παροτρύνει να μπούνε στην κουζίνα για να ετοιμάσουν τις 10 νοστιμότατες συνταγές που υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου!



15. Ο μαγικός καθρέφτης
Κείμενο: Μαριαλένα Σπυροπούλου
Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
από 5 ετών


"Ο μαγικός καθρέφτης", είναι ένα πολύ όμορφο βιβλίο που μιλάει για το θαύμα της γέννησης, μέσα από λόγια απλά και συνάμα ποιητικά!
Μιλάει για την στιγμή της σύλληψης, για το δέσιμο των ανθρώπων, για το θαύμα της γέννησης και για το ταξίδι που ξεκινά ο καθένας από εμάς, μόλις αντικρίσει την πρώτη αχτίδα φωτός για πρώτη φορά στη ζωή του.
Μιλάει για το καθρέφτισμα μας στα μάτια των γονιών μας και για το πόσο καθοριστικό και σημαντικό στήριγμα είναι αυτό για τη δόμηση της ταυτότητάς μας.
Ένα όμορφο βιβλίο γραμμένο με ευαισθησία και αγάπη, ένα βιβλίο για αναγνώστες όλων των ηλικιών.




16. Η κίτρινη σημαδούρα
Κείμενο: Θεοδώρα Κατσίφη
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Ηλίβατον
από 5 ετών

Μια κίτρινη σημαδούρα είναι βαθιά μέσα στη θάλασσα, μια μέρα που η Βασιλού πάει για μπάνιο με τους γονείς της. Η Βασιλού αγαπάει πολύ την θάλασσα και το κολύμπι και όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει κολυμβήτρια.
Αποφασίζει λοιπόν να πάει να βρει την σημαδούρα, ακόμα κι όταν η μαμά της της λέει πως είναι αρκετά μακριά και βαθιά για εκείνη. Θα τα καταφέρει άραγε;
Η μεστή γραφή της Κατσίφη σε συνδυασμό με την όμορφη εικονογράφηση της Σαμαρτζή, συνθέτουν ένα όμορφο βιβλίο για το θάρρος, την τόλμη την ανάγκη των παιδιών για αυτονομία και ανεξαρτησία αλλά και για την δύναμη της οικογένειας!



17. Παιχνίδια στην Παραμυθοχώρα το Μεγάλο Βιβλίο
Εικονογράφηση: Anna Lang
Εκδόσεις: Διόπτρα
από 5 ετών


Ένα βιβλίο που στόχο έχει να μας ταξιδέψει στην Φανταστική Παραμυθοχώρα, όπου ζουν ο Πινόκιο, Ο μάγος του Οζ, Ο Αλαντίν και άλλοι αγαπημένοι ήρωες γνωστών παραμυθιών!
Ένα βιβλίο αλλιώτικο από τα άλλα, αφού οι σελίδες του είναι οκτώ πολύ γνωστά παιχνίδια όπως φιδάκι, τρίλιζα, ντάμα  κ.α. σε υπέροχη εικονογράφηση.
Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, σε περιμένουν πρωτότυπα πιόνια και ένα ζάρι, για ατελείωτες ώρες παιχνιδιού!



18. μικρά κορίτσια με Μεγάλες ιδέες
Αγκάθα Κρίστι
Κείμενο: Ma Isabel Sanchez Vegara 
Εικονογράφηση: Elisa Munso
Μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
από 4 ετών


Η σειρά "μικρά κορίτσια με Μεγάλες ιδέες" από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος είναι από τις αγαπημένες μου.
Ξεδιπλώνει την ζωή διάσημων γυναικών που κατάφεραν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα και να διαπρέψουν στον τομέα τους., ξεκινώντας από την παιδική τους ηλικία και φτάνοντας έως το τέλος της ζωής τους.
Στο συγκεκριμένο βιβλίο μαθαίνουμε για την ζωή της Αγκάθα Κρίστι, την βασίλισσα του μυστηρίου, την πιο πολυδιαβασμένη συγγραφέα όλων των εποχών.
Η σειρά περιλαμβάνει επίσης τις ιστορίες των Μαρί Κιουρί και Κοκό Σανέλ.



19. Εδώ κρύβεται η χαρά
Κείμενο: Nicola Edwards
Εικονογράφηση: Katie Hickey
Μετάφραση: Βίκυ Κατσαρού
Εκδόσεις: Διόπτρα
από 4 ετών


Αλήθεια, που κρύβεται η χαρά; Μήπως στο άρωμα ενός λουλουδιού που προσπερνάμε βιαστικοί πηγαίνοντας στις δουλειές μας;
Μήπως στο τραγούδι των φύλλων καθώς παρασύρονται από τον άνεμο ή μήπως στην αίσθηση που αφήνει το δροσερό χορτάρι καθώς ξαπλώνουμε πάνω του;
Για αυτά και για άλλα πολλά μας μιλάει αυτό το πολύ όμορφο βιβλίο και μας καλεί να σταματήσουμε για λίγο και να ακούσουμε, να γευτούμε, να δούμε να νιώσουμε και να καταλάβουμε τα συναισθήματά μας.
Ένα βιβλίο με εξαιρετικό κείμενο και υπέροχη εικονογράφηση, που ενθαρρύνει τα παιδιά να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους, να παρατηρούν τις σκέψεις τους και να αποκτήσουν ενσυνείδητη προσοχή. 



20. Ο Άτλαντας των μύθων
Κείμενο-εικονογράφηση: Τζιάγκο τζε Μοράις
Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
από 7 ετών


Ένα βιβλίο που θα σε ταξιδέψει σε κάποιους από τους πιο συναρπαστικούς πολιτισμούς του πλανήτη και θα σου πει ιστορίες και παραμύθια που δεν έχεις ξανακούσει ποτέ!
Ξεκινώντας από τον Ελληνικό πολιτισμό και φτάνοντας στον πολιτισμό των Γιανομάμι της Νότιας Αφρικής, θρύλοι, πεποιθήσεις, ιστορίες, χάρτες, πληροφορίες και αφηγήσεις αποκαλύπτουν τον ποιητικό τρόπο που προσέγγιζαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι την ζωή και τα μυστήρια της!

Σας φιλώ!

Βρείτε με σε
FACEBOOK  
και 

You May Also Like

0 σχόλια