Bordero: Ματίας ο Πρώτος

by - Οκτωβρίου 28, 2017


Αναρωτηθήκατε άραγε ποτέ, πώς θα ήταν ο κόσμος αν κυβερνούσαν τα παιδιά;
Είμαι σίγουρη πως θα διάλεγαν τα ίδια τα ονόματά τους και θα είχαν όσα ζώα θα ήθελαν στο σπίτι. Θα πήγαιναν στη θάλασσα αντί για το σχολείο και θα έκαναν όλους τους δρόμους παιδότοπους. Θα κάνανε παρέα με όποιον ήθελαν και θα διάβαζαν όποια και όσα βιβλία θα ήθελαν. Θα έτρωγαν ό,τι ήθελαν και θα ντυνόντουσαν με αποκριάτικα όλο το χρόνο. Θα κάνανε κι άλλα πολλά, αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι θα κάνανε πόλεμο μόνο για παιχνίδι.


Την περασμένη Κυριακή είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε οικογενειακώς την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης "Ματίας ο Πρώτος' ", του Πολωνού παιδαγωγού και παιδιάτρου Γιάννους Κόρτσακ (ο πρώτος που μίλησε για τα δικαιώματα των παιδιών), σε διασκευή και θεατρική μεταφορά της συγγραφέως  Άλκης Ζέη και σε σκηνοθεσία της Αρτέμιδας  Γρύμπλα στο θέατρο ΑΛΦΑ.Ιδέα.
Ένα αντιπολεμικό παραμύθι που υμνεί την φιλία, την αγάπη και την παιδική αθωότητα.
Ένα έργο που μας προτρέπει να γίνουμε όλοι μαζί ξανά παιδιά.


Ο μικρός Ματίας μετά τον θάνατο των γονιών του, στέφεται ο νεαρότερος βασιλιάς στην ιστορία και μπαίνει για τα καλά στον κόσμο των μεγάλων, στερούμενος την ανεμελιά και την χαρά της παιδικής ηλικίας.
Βιώνει τον παραλογισμό, την απληστία και την εξουσιομανία των μεγάλων, βιώνει την μανία τους για πόλεμο.
Δραπετεύει όμως στον κόσμο των παιδιών, όπου με όπλο τους την αθωότητα, την αλήθεια και την διαύγεια της παιδικής τους σκέψης, πολεμούν για ένα καλύτερο αύριο φτιάχνοντας έναν κόσμο χωρίς πολέμους και βία, γεμάτο από την αγάπη και την χαρά της ζωής.


"Εμείς τα παιδιά δεν θέλουμε πόλεμο. Γιατί αν σκοτωθούμε πώς θα γίνουμε μετά μεγάλοι;"
Η παράσταση είναι καλοδουλεμένη, γεμάτη μουσική, χιούμορ και συγκίνηση. Όλοι οι ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί, μα προσωπικά ξεχώρισα τον Ευθύμη Χαλκίδη, ο οποίος ερμηνεύει τον μικρό Ματία με λιτότητα και με μια παιδικότητα που συγκινεί.


Ο Ματίας ο Πρώτος, είναι μια πολύ καλή αφορμή για να συζητήσουμε με τα παιδιά μας για θέματα όπως η εξουσία και ο πόλεμος και κατά πόσο τα ίδια μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.
Άλλωστε όπως είπε και η Άλκη Ζέη την μέρα της πρεμιέρας: "Εγώ έγραψα αυτό το έργο πολύ παλιά και τα παιδιά το πήραν και το αναπαλαίωσαν. Το έκαναν σύγχρονο έργο και χαίρομαι πολύ για αυτό."

Ταυτότητα παράστασης 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Διασκευή: Άλκη Ζέη
Σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Σκηνικά: Μαργαρίτα Κωνσταντινίδου
Πρωτότυπη Μουσική: Gary Salomon
Στίχοι: Άρτεμις Γρύμπλα
Χορογραφίες: ‘Αλκηστις Πολυχρόνη

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ:

Αργυρώ Βούρου, Κατερίνα Δημάτη, Γιώργος Ιωσηφίδης, Τάσος Κονταράτος, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Ευθύμης Χαλκίδης.

Θέατρο ΑΛΦΑ.Ιδέα
28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 37 & Στουρνάρα 51, Πολυτεχνείο
Τηλ.: 210-5238742, 210-5221444
Κάθε Κυριακή: 11:15 π.μ.


Σας φιλώ

Βρείτε με σε
FACEBOOK  
και 

INSTAGRAM

You May Also Like

0 σχόλια