Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη

by - Ιουλίου 28, 2020



Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να είσαι σίγουρος για ένα πράγμα. Πως η Ιθάκη δεν σε γέλασε ποτέ.
Το πανέμορφο αυτό νησί του Ιονίου με πρωτεύουσά του το Βαθύ, που έχει γίνει γνωστό στα πέρατα του κόσμου μέσα από το ηρωικό έπος του Ομήρου την "Οδύσσεια", αλλά και το ομότιτλο ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, είναι γεμάτο πανέμορφες παραλίες, γραφικά χωριά και άφθονη βλάστηση.
Επίσης η Ιθάκη, εκτός από πατρίδα του ξακουστού Οδυσσέα, είναι και πατρίδα του άντρα μου και με τα χρόνια, έχει γίνει και δική μου πατρίδα.
Κάθε φορά που την επισκέπτομαι, γεμίζω με όμορφες εικόνες και νιώθω τυχερή που σε λίγο καιρό θα τελειώσει η ανακαίνιση του σπιτιού μας και θα έχουμε έναν ολόδικό μας χώρο, να μας περιμένει καλοκαίρια και γιορτές, δίνοντάς μας την δυνατότητα να ανακαλύψουμε όλο και περισσότερες από τις ομορφιές αυτού του μοναδικού νησιού.
Με τα χαμηλά του σπίτια με τις κεραμοσκεπές, τα γραφικά χωριά του, τις κρυφές καταγάλανες παραλίες του και την απλότητά του, θυμίζει άλλες εποχές.
Εποχές, βγαλμένες μέσα από ελληνικές ταινίες του '50, όπου τα πράγματα τότε ήταν λίγο πιο απλά και λίγο πιο αθώα.


Κι ενώ η Ιθάκη δεν είναι καθόλου φανταχτερή, έχει "εραστές" από όλο τον κόσμο, που την επισκέπτονται ευλαβικά κάθε χρόνο, μην μπορώντας να χορτάσουν την ομορφιά της. 
Η Ιθάκη δεν σου υπόσχεται αξέχαστες βραδιές με clubbing και φασαρία, δεν σου τάζει ανεμόμυλους και ενεργά ηφαίστεια γενάτα μυστήριο. Το μόνο που σου δίνει, είναι η απλότητά της και η αλήθεια της, κάνοντάς σε να νιώσεις κι εσύ, λόγο πιο κοντά στον εαυτό σου και να σκεφτείς, τί έχει αξία τελικά. Το ταξίδι ή ο προορισμός;
Χρόνια τώρα έχει μπει στην καρδιά μου, γιατί κάθε φορά που την επισκέπτομαι, μου χαρίζει απλόχερα υπέροχες στιγμές.


Οι απογευματινές βόλτες στα στενάκια στο Βαθύ, οι εκδρομές στα πανέμορφα χωριά της, τα μπάνια και οι μεσημεριανοί ύπνοι στις υπέροχες παραλίες της, το φαγητό στα γραφικά ταβερνάκια της, τα πανηγύρια και οι μουσικές βραδιές της, με κάνουν να θέλω να την επισκέπτομαι ξανά και ξανά.
Όσοι με ακολουθείτε στο Instagram, θα είδατε στις αναρτήσει αλλά και στα stories μου, πόσο πολύ έχω ερωτευτεί αυτό το νησί, το οποίο σας προτείνω να το επισκεφτείτε ανεπιφύλακτα, δίνοντάς σας μέσα από αυτήν μου την ανάρτηση, μερικές πληροφορίες.


ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ


Η Ιθάκη συνδέεται ακτοπλοϊκώς καθημερινά με την Πάτρα, την Κεφαλλονιά, τη Λευκάδα και τον Αστακό.
Εμείς που μένουμε στην Αθήνα, πηγαίνουμε οδικώς μέχρι την Πάτρα και από κει παίρνουμε το καράβι, όπου σε περίπου 3 ώρες, φτάνουμε στον Πίσω Αετό, το δεύτερο λιμάνι του νησιού. Στα 3 χιλιόμετρα απόσταση, βρίσκεται η πρωτεύουσα, το Βαθύ, για το οποίο θα σας πω τα περισσότερα, αφού εκεί μένω όταν επισκέπτομαι το νησί.

Τα χωριά

Βεβαίως υπάρχουν και τα πολύ όμορφα χωριά της βόριας Ιθάκης, όπως ο Άγιος Γιάννης, απέναντι από την Κεφαλλονιά, όπου έχουν κατασκευαστεί σύγχρονα τουριστικά καταλύματα, ο Σταυρός που είναι κεφαλοχώρι, οι Φρίκες με τις ωραίες παραθαλάσσιες ταβέρνες, το Κιόνι με την απαράμιλλη γραφικότητα του και τα πολλά καταλύματα και ταβερνάκια του, η Ανωγή που στην διαδρομή για να φτάσετε εκεί από το Βαθύ θα μαγευτείτε από την θέα, η Εξωγή με την άγρια ομορφιά της.
Επίσης πολύ όμορφο χωριό με ωραία ταβερνάκια, είναι το ορεινό Περαχώρι στην νότια Ιθάκη, σε πολύ μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ 

  

Στο νησί υπάρχουν άφθονα καταλύματα και ξενοδοχεία για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Σίγουρα στις ιστοσελίδες που ασχολούνται αποκλειστικά με τα ταξίδια, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες. Εμείς, επειδή έχουμε συγγενείς στο νησί, δεν έχει χρειαστεί να μείνουμε σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο ή σε ξενοδοχείο, οπότε δεν μπορώ να σας προτείνω κάποιο, γιατί δεν έχω διαμορφωμένη προσωπική άποψη.

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ




Κι εδώ οι επιλογές είναι πολλές! Στο Βαθύ, κατά μήκος του λιμανιού, αλλά και μέσα στα στενά, υπάρχουν πολλά γραφικά ταβερνάκια αλλά και εστιατόρια για όλα τα γούστα. Εγώ θα σας μιλήσω για αυτά που πήγαμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα, εξίσου καλά.

"Porto"



Το αγαπημένο μας είναι το "Porto", ένα απλό και γραφικό ταβερνάκι με τραπεζάκια στην αυλή, αλλά και μπροστά στη θάλασσα, με νόστιμη, παραδοσιακή κουζίνα και ψητά της ώρας. Το αγαπημένο μας πιάτο, πέρα από τις αληθινές τηγανιτές πατάτες και το τζατζίκι με το τριμμένο αγγούρι και το καρότο, είναι η ψητές σαρδέλες φιλέτο στα κάρβουνα, απλό, μα παράλληλα τόσο νόστιμο! Η Χριστίνα δοκίμασε την σπιτικές τους κοτομπουκές και παρόλο που γενικά δεν τρώει κρέας, ξετρελάθηκε. Το σέρβις είναι εξαιρετικό, η ατμόσφαιρα πολύ φιλική και η σχέση ποιότητας – τιμής πολύ καλή.

"Σειρήνες"



Μια άλλη καλή επιλογή είναι οι "Σειρήνες", ένα εστιατόριο λίγο πιο γκουρμέ, με επιλεγμένα πιάτα και καλό service. Σε ένα σταυροδρόμι δίπλα στα τουριστικά μαγαζιά, με ένα γιασεμί και μια βουκαμβίλια να δεσπόζουν στην αυλή του, φάγαμε ψητό μπακαλιάρο χοντροκομμένο σε sticks με πατατοσαλάτα, νόστιμα ορεκτικά όπως σκορδόψωμο με φέτα, ντοματίνια και ρόκα, αλλά και ένα ριζότο με μανιτάρια. Οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες, αλλά νομίζω πως αξίζει τον κόπο. Να σας πω και ένα μικρό gossip! Εκεί μια φορά, στο διπλανό τραπέζι από μας, έτρωγε με την παρέα της η Κάρεν Μούλντερ, διάσημο μοντέλο της δεκαετίας του 90!


"Sesto"



Για κάτι πιο ελαφρύ, για πρωινό ή για καφέ, μου αρέσει να πηγαίνω στο "Sesto" το οποίο παρόλο που δεν είναι δίπλα στη θάλασσα όπως τα άλλα καφέ, έχει καλό service, ωραίους χυμούς, φανταστική ψητή μπαγκέτα, χορταστικά pancakes και πολύ καλές τιμές! Εφοδιασμένο με κόμικς αλλά και επιτραπέζια παιχνίδια, είναι μια καλή λύση και για τα παιδιά.

 "Ο Ροζές"



Για ποτό, πηγαίνουμε στον "Ροζέ". Ένα μπαράκι κυριολεκτικά πάνω στο δρόμο, με χαλαρή ατμόσφαιρα και όμορφα κοκτέιλς, που σε κάνει να νιώθεις αυτήν την όμορφη αίσθηση ότι κάνεις επιτέλους διακοπές σε νησί.


ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΤΕ



Υπάρχουν πολλές και πανέμορφες παραλίες στην Ιθάκη! Οι ομορφότερες είναι σίγουρα αυτές τις οποίες ανακαλύπτει κανείς με σκάφος, όμως και οδικώς, μπορείς να βρεις μικρούς αλλά και μεγάλους επίγειους παράδεισους!
Όπως οι μικρές αλλά μαγευτικές παραλίες που βρίσκονται στη διαδρομή μεταξύ Φρίκες και Κιόνι, οι Αφάλες, η Πόλη και ο Άι Γιάννης στην βόρειο Ιθάκη, η Λούτσα στο Βαθύ τα Μηνύματα στη διαδρομή για Σχίνο, το Σαρακήνικό κοντά στο Φιλιατρό και άλλες που θα φροντίσω να της επισκεφτώ στα επόμενα μας ταξίδια. 
Παρακάτω θα σας μιλήσω για αυτές που επισκεφτήκαμε εμείς και μου άρεσαν πολύ!


Γιδάκι


Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού, υπέροχη, με πεντακάθαρα νερά και αρκετά σημεία με φυσική σκιά από δέντρα και βράχια, που σου χαρίζει μία αίσθηση ελευθερίας, αφού το μέγεθός της σου επιτρέπει να απομονωθείς από τους άλλους. Υπάρχουν δύο τρόποι για να φτάσει κανείς εκεί: πεζός, ακολουθώντας την πολύ όμορφη διαδρομή που ξεκινάει από την παραλία του Σχίνου, περνώντας μέσα από το βουνό και φτάνοντας σε περίπου 20 λεπτά.
Την διαδρομή αυτή, την κάναμε εμείς με παιδί και σκυλί και σας την προτείνω!  Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε το βαρκάκι που φεύγει απ’ το Βαθύ, όπου έναντι ενός ποσού σας πάει στη συγκεκριμένη παραλία. Όποιον τρόπο πάντως κι αν επιλέξετε να πάτε, το σίγουρο είναι πως η παραλία θα σας μαγέψει. Θα κολυμπήσετε στα υπέροχα νερά της, χαζεύοντας τα γίδια (από τα οποία πήρε και το όνομα της) να σκαρφαλώνουν στην πλάγια του βουνού που την αγκαλιάζει, θα θαυμάσετε το άγριο τοπίο της και αν έχετε εφοδιαστεί κατάλληλα με νερό και φαγητό, μπορείτε να περάσετε εκεί μια αξέχαστη μέρα!


Σχίνος


Στην παραλία του Σχίνου φτάνεις οδικώς και κατεβαίνεις ένα μικρό και πολύ σύντομο μονοπατάκι, αφού πρώτα την θαυμάσεις για λίγο από ψηλά. Στα υπέροχα καταπράσινα νερά της καθρεφτίζονται τα πεύκα που σχεδόν την αγκαλιάζουν και η άφθονη φυσική σκιά και η ηρεμία του τοπίου, αποτελούν ιδανικό μέρος για να κολυμπήσεις. Άσε που είναι και η αγαπημένη παραλία της Madonna! Εμείς, όσες φορές κι αν πήγαμε, φροντίσαμε να έχουμε άφθονο χρόνο ώστε να πάρουμε κι έναν υπνάκο κάτω από τα πανέμορφα πεύκα.


Δεξά



Η συγκεκριμένη παραλία, πήρε το όνομά της επειδή βρίσκεται δεξιά από την είσοδο του λιμανιού στο Βαθύ. Εύκολα προσβάσιμη με το αυτοκίνητο αλλά και με τα πόδια και ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Πρόκειται για έναν μικρό και ήσυχο κόλπο, με ελιές κατά μήκος της παραλίας, οι οποίες προσφέρουν φυσική σκιά και έναν μικρό μόλο ιδανικό για βουτιές. Απέναντι από την παραλία, βρίσκεται το "Σκαρτσουμπονήσι", ένα από τα μικρά νησιά της Ιθάκης που εγώ το φωνάζω γλαρονήσι, αφού οι μόνιμοι κάτοικοί του είναι οι γλάροι!
Μια μικρή καντίνα στην άκρη της παραλίας, προσφέρει καφέ, αναψυκτικά και ελαφρύ φαγητό.


Φιλιατρό



Ίσως η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού. Βρίσκεται στα νότια της Ιθάκης και μπορείς να βρεθείς εκεί οδικώς, μέσα σε 10 λεπτά. Ιδανική για οικογένειες, με υπέροχα νερά, αν και προσωπικά προσπαθώ να μην πηγαίνω συχνά, αφού δεν μου αρέσει η πολυκοσμία της και το μπαρ – καφέ – εστιατόριο που έχει καταλάβει την μισή παραλία με τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες του, χρεώνοντας μια σαλάτα 13 €. Πρέπει παρόλα αυτά να ομολογήσω, πως είναι μια πανέμορφη παραλία και πως όταν φυσάει, είναι ιδανική, καθώς ο κόλπος που σχηματίζεται περιμετρικά της, την καθιστά απάνεμη.


Φωκοσπηλιά-Άη Γιάννης



Ίσως από τις ωραιότερες παραλίες που έχω πάει. Στο τέλος ενός μονοπατιού, κρυμμένη καλά από τον οδικό δρόμο, με μεγάλα άσπρα βότσαλα, καταγάλανα νερά και περίεργους βράχους, αλλά και με μια σπηλιά στα δεξιά της, όπου πήρε το όνομά της από τις φώκιες που κατά καιρούς βγαίνουν εκεί για να γεννήσουν τα αυγά τους, αξίζει να την επισκεφτείτε και να θαυμάσετε την άγρια ομορφιά της.






Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ, για όλα τα μηνύματά και την αγάπη που μου στέλνατε τις μέρες που ήμουν στο νησί, αλλά και για την πρόθεσή σας να το επισκεφτείτε, μετά το εικονικό ταξίδι που κάναμε παρέα, μέσα από τους λογαριασμούς μου σε Facebook και Instagram.
Θα χαρώ πολύ, αν τελικά πάτε, να μοιραστείτε την εμπειρία σας μαζί μου!

Σας φιλώ


Βρείτε με σε
και 























You May Also Like

2 σχόλια

  1. Πολύ όμορφη ξενάγηση! Δεν ήξερα ότι πηγαίνεις και από Πάτρα! Θα τη βάλουμε στο πρόγραμμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ! Ναι και από Πάτρα. Άμα πας θα χαρώ να μου πεις εντυπώσεις.

      Διαγραφή